Izložba na dvije lokacije

Fotografije Slavke Pavić: Grad, priroda, čovjek, fotografija

Nela Valerjev Ogurlić

U Muzeju grada Rijeke i u Galeriji Principij Fotokluba Rijeka otvorena je izložba fotografija Slavke Pavić, a radovi nisu predstavljeni kronološki već tematski

RIJEKA  Slavka Pavić, jedna od najvažnijih hrvatskih fotografkinja druge polovine 20. stoljeća, prepoznatljivog autorskog pečata, predstavlja se riječkoj publici izložbom koja je sinoć otvorena na dvije lokacije, uz nazočnost autorice: u Muzeju grada Rijeke i u Galeriji Principij Fotokluba Rijeka koji je i inicirao ovo gostovanje svoje počasne članice.   

Izložba u Rijeku dolazi iz Muzeja grada Zagreba koji je proljetos postavio retrospektivu fotografija Slavke Pavić, a izborom radova predstavlja sve aspekte njezina djelovanja u razdoblju od 1951. do 2011. godine.


Odabir fotografija načinjen je u suradnji s autoricom, a radovi nisu predstavljeni kronološki već tematski, kako bi pokazali kontinuitet ideja i pristupa u njezinu radu koji se može svesti na nekoliko osnovnih tema: grad, priroda, čovjek, fotografija.   

Subjektivna fotografija


Tako na izložbi nalazimo gradske prizore iz 1950-ih koji su vrlo geometrijski i autorici su poslužili tek kao predložak za dinamičnu likovnu igru, pa do onih iz sedamdesetih godina gdje bilježi širenja Zagreba preko obala Save.


Tu su i pejzaži, po svojoj estetici suprotni gradskim prizorima, bogati polutonovima, a zatim i različiti fotografski eksperimenti: dvostruke ekspozicije, pseudosolarizacije, fotogrami, sendvič negativi i sl. Kao zaseban dio predstavljena su analogna autorska povećanja što ih je radila sama autorica.




   Cijela izložba, kako je naglasila njezina autorica Iva Prosoli, otkriva Slavku Pavić kao jednu od predstavnica tzv. subjektivne fotografije koja je izvršila velik utjecaj na fotografsku umjetnost nakon 1950-ih godina.


Naime, inovacije i ekperimentiranje u mediju fotografije koje su donijele 30-te godine dvadesetog stoljeća, u pedesetima se obogaćuje pojavom intimističkog pristupa i individualne interpretacije. Upravo osobni pristup i pripovjedna nota konstanta su stvaralašta Slavke Pavić, u svim njezinim temama i svim postupcima.


  


Limeni vitezovi


Na izložbi se mogu vidjeti i neke od fotografije nastale u Rijeci, poput »Limenih vitezova« iz 1958. godine koja prikazuje dimnjake s jedne od zgrada u blizini Novog lista, a prikazan je i jedan od rijetkih portreta Slavke Pavić – Portret mladića iz 1951. godine koji je ujedno i prva fotografija koju je izlagala i to na nagovor Toše Dabca.   

Slavka Pavić rođena je u Jajcu 1927. godine. Fotografijom se počela baviti 1951., kad se na poticaj supruga, istaknutog fotografa Milana Pavića učlanila u Fotoklub Zagreb u kojem je odigrala i vrlo važnu pedagošku ulogu, a bila je i jedna od osnivačica Ženske sekcije Fotokluba 1973. godine.


Održala je 18 samostalnih i sudjelovala na više od 300 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, pri čemu je osvojila više od 90 različitih nagrada i priznanja. No, izložba Muzeja grada Zagreba prva je njezina velika izložba u muzejskom kontekstu, a nakon Rijeke očekuje ju gostovanje i u drugim hrvatskim gradovima, ali i europskim galerijama.


   Uz otvorenje izložbe predstavljena je i internet stranica www. slavka-pavic.com na kojoj se može pregledati sva dokumentacija vezana uz rad Slavke Pavić, a u Galeriji Principij može se pogledati i polusatni video razgovor s autoricom. Izložba će biti otvorena do 28. listopada.