Riječki prilog velikoj izložbi

Fotografije Rusko-turskog rata putuju u Moskvu

Nela Valerjev Ogurlić



RIJEKA Državni arhiv u Rijeci i Spomen zbirka Mažuranić-Brlić-Ružić sudjelovat će na velikoj izložbi u povodu 140. obljetnice Rusko-turskog rata, koja se idući tjedan otvara u Državnom povijesnom muzeju Rusije u Moskvi. Na izložbi koju otvaraju potpredsjednik Ruske Federacije Dimitrij Rogozin i Ministar kulture Vladimir Medinsk bit će predstavljena serija fotografija iz Rusko-turskoga rata 1877. – ’78. pohranjena u Rijeci.


Neposredni rezultat ovog rata, koji predstavlja jedan od najznačajnih uspjeha ruske vojske u povijesti, bio je potpuna nezavisnost tadašnjih kneževina Rumunjske, Srbije i Crne Gore, kao i ponovna uspostava bugarske države nakon gotovo pet stoljeća turske vladavine.


To je ujedno bio i prvi fotodokumentirani rat u svjetskoj povijesti. Dva albuma ratnih fotografija čuvaju se u Spomen zbirci Mažuranić-Brlić-Ružić, a za izložbu u Moskvi posuđen je jedan koji sadrži 68 fotografija, najvećim dijelom snimljenih u bitci za Pleven u Bugarskoj. Fotografije je snimio Franz Duschek, službeni fotograf rumunjskog kralja Karola I, a u Rijeku su dospjele zahvaljujući udaji Aleksandre Alke Mažuranić, mlađe sestre Ivane Brlić Mažuranić, za bugarskog diplomata Dimitrija Minču Nestoroffa.




Dva riječka albuma ujedno su i jedina cjelovito sačuvana zbirka fotografija Rusko-turskog rata. Fotografije su već izlagane u Sofiji i Ankari, a njihovo predstavljanje u Moskvi ima posebnu važnost, jer Državni povijesni muzej Rusije predstojeću izložbu najavljuje kao najznačajniju u ovoj godini.