Avangardna umjetnost

Filmovi Vlade Kristla u londonskom Tate Modernu

Hina

U sklopu programa posvećenog Vladi Kristlu, hrvatskom slikaru, crtaču, animatoru, scenaristu, redatelju, eksperimentatoru i likovnom pedagogu, proteklog je vikenda u londonskom muzeju Tate Modern održana projekcija njegovih filmova uz razgovor o hrvatskoj avangardnoj umjetnosti



ZAGREB – U sklopu programa posvećenog Vladi Kristlu, hrvatskom slikaru, crtaču, animatoru, scenaristu, redatelju, eksperimentatoru i likovnom pedagogu, proteklog je vikenda u londonskom muzeju Tate Modern održana projekcija njegovih filmova uz razgovor o hrvatskoj avangardnoj umjetnosti.


Uz moderiranje Georgea Clarka, kustosa programa koji cjelovito prikazuje rad tog istaknutog hrvatskog umjetnika, u razgovoru su sudjelovali predsjednik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Turković te kustosica Branka Benčić.


Uz radove Vlade Kristla, »General i resni človek« iz 1962., »Krađa dragulja« iz 1959., »Don Kihot« iz 1961., u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom 8. studenog su prikazani i radovi njegovih suvremenika iz kinoklubaškog pokreta eksperimentalnog filma, »Twist-Twist« Ante Verzottija, »Termiti« Milana Šameca, »Scusa Signorina« i »K3 ili čisto nebo bez oblaka« Mihovila Pansinija, »Prijepodne jednog fauna« Tomislava Gotovca, »Sretanja« Vladimira Peteka i »Rondo« Ivana Martinca.


Filmove i razgovor o Kristlu s velikim je interesom pratilo pedesetak posjetitelja, a nazočio je i hrvatski veleposlanik Ivan Grdešić, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.Program »Vlado Kristl: Smrt publici« održava se od 7. do 16. studenog u londonskom muzeju Tate Modern, a George Clark ga je osmislio u suradnji s Maren Hobein iz Goethe Instituta London.