Mali salon

Fenomen crte i točke: Riječki arhitetkt Vladimir Grubešić izložio crteže

Svjetlana Hribar

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Grubešić je crtač s istančanim osjećajem za harmoniju i red, za opažanje punine i praznine prostora, detalja i cjeline, za savršen ustroj svih čimbenika kompozicije. I za temeljitost dugog rada na crtežu



RIJEKA Izložba crteža riječkog arhitekta Vladimira Grubešića otvorena u Malom salonu na Korzu, privukla je brojne posjetitelje – uglavnom iz arhitektonskog miljea – koji su željeli svjedočiti osebujnom likovnom izrazu u tehnici koja gotovo da i ne pripada današnjem vremenu.


– Vladimir Grubešić je arhitekt iznimnog ugleda i široke kulture. Definirao je povijesnu jezgru Rijeke, Dubrovnika, čitavim bićem uronjen u tradiciju, a istovremeno otvoren za nova propitivanja svoje kreativnosti, koja su i dovela do ove izložbe. On je crtač s istančanim osjećajem za harmoniju i red, za opažanje punine i praznine prostora, detalja i cjeline, za savršen ustroj svih čimbenika kompozicije. I za temeljitost dugog rada na crtežu – rekla je povjesničarka umjetnosti Branka Arh, otvarajući izložbu.


– Nadahnuće pronalazi u prirodi, pri čemu predmetnost reducira do ruba stvarnosti. Svojom disciplinom i mirom crtačkog zapisa afirmirao je jasan, čitak i sažet crtački rukopis. Njegov crtež danas je čisti likovni tekst estete koji fenomenom crte i točke stvara brojne mogućnosti preobrazbe motiva da bi konkretnoj zbilji dao novu, likovnu kvalitetu, zapisala je u predgovoru kataloga.




Likovni kritičar Milan Bešlić svoj ogled o crtežima Vladimira Grubešića bazira na biografskim podacima, razvoju osobnosti i kritičkim osvrtima na njegovo djelovanje od studentskih dana do profesionalnog zenita te povezanosti arhitekta i crtača. Moto njegovih opservacija je tvrdnja Paula Valeryja da »postoji preobražaj vizualnog crtanja u crtanje rukom«, prepoznajući ga u egzaktnim crtačevim potezima horizontalnih, uspravnih, kosih i nepravilnih linija koje matematičkom preciznošću pulsiraju crno-sivim ritmom, emitirajući veliku likovnu energiju.


Izložba crteža arhitekta Vladimir Grubešića može se razgledati u Malom salonu do 29. studenoga.