Summerisnotover

Eksplozije snimljene na poprištima diljem svijeta

Nela Valerjev Ogurlić

Umjetnica s međunarodnom reputacijom Šejla Kamerić 24. srpnja prikazat će nekoliko svojih filmova

RIJEKA  U galeriji Kortil sinoć je otvorena izložba »Summerisnotover« kojom se publici predstavlja bosanskohercegovačka umjetnica s međunarodnom reputacijom Šejla Kamerić koja će u Art kinu Croatia 24. srpnja prikazati i nekoliko svojih filmova: »Šta ja znam« »Sreća« , »Apollo: Prvo ratno kino« i »1395 dana bez crvene«.  

  Na izložbi »Summerisnotover« prikazana je istoimena serija velikih digitalnih printeva s motivom dima i požara, a zapravo eksplozija granata i bombi snimljena na poprištima diljem svijeta. Rad je nastao prošle godine i na određeni je način odgovor autorice na svjetsku političku svakodnevicu koja je obilježena sukobima te euforiju oko obilježavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata.


   Rad »Summerisnotover« već je pokazan u New Yorku i kroz limitiranu seriju plakata u Austriji i Njemačkoj. Na ulicama Sarajeva plakati s motivom dima postavljeni su do kraja srpnja, kao intervencija u javnom pro


storu. Šejla Kamerić prikazuje kako nasilje prejednostavno može prijeći u spektakl, i kako se novi oblici cirkulacije slika unutar društva transformiraju ovisno o našem vlastitom razumijevanju svijeta.    Dio radova na izložbi nastao je u suradnji s mladim umjetnikom imena Dante Buu (1987.) koji se bavi utjecajem javnosti na sferu privatnog, jednom kad je privatno postalo javno. Između ostalog, prikazana je i foto-instalacija »June is June Everywhere (self-portrait)« sastavljena od ručno otisnutih crno-bijelih slika koje prikazuju zid izbušen rupama metaka. To je vanjski zid umjetničine spavaće sobe, točno s druge strane njenog uzglavlja.

   Šejla Kamerić živi i radi na relaciji između Sarajeva i Berlina. Bavi se videom, filmom, instalacijom i opremom knjiga. Djela su joj uključena u europske kolekcije poput Musée d’Art Moderne de la Ville u Parizu, MACBA u Barceloni, Muzeja Boijmans Van Beuningen u Rotterdamu, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, ERSTE Collection u Beču, Deutsche Telekom u Bonnu te Vehbi Koç zaklade u Istanbulu.




   U Rijeci gostuje kao jedna od voditeljica međunarodne radionice za razvoj autorskog dokumentarnog filma Ex Oriente Film + REFINERI što će se održati od 21. do 26. srpnja, u organizaciji Instituta dokumentarnog filma IDF iz Praga i riječke Udruge UKUS