Priče o eri neljudskih aktera

Drugo more: Izložba ‘Svijet bez nas’ u Malom salonu

Kim Cuculić

Detalj s izložbe / Foto J. GORŠIČ

Detalj s izložbe / Foto J. GORŠIČ

Istražujući svijet u kojem više ne dominiraju ljudi, izložba okuplja radove priznatih umjetnika



RIJEKA Grupna izložba »Svijet bez nas – priče o eri neljudskih aktera« bit će otvorena u riječkom Malom salonu u četvrtak, 7. rujna, u 20 sati. Udruga »Drugo more« predstavlja ovu izložbu u okviru europskog projekta »State Machines« i uz podršku Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.


Istražujući svijet u kojem više ne dominiraju ljudi, izložba njemačke kustosice Inke Arns okuplja novomedijske radove svjetski priznatih umjetnika Tima Arnalla, Ignasa Krunglevičiusa, Marka Leckeyja, Nicolasa Maigreta i Marie Roszkowske, Yurija Pattisona, Sasche Pohfleppa, Suzanne Treister, Addie Wagenknecht i Pinar Yoldas.


Kako piše u najavi, ideja izložbe ne počiva na nekom postapokaliptičnom scenariju, već na opisu svijeta koji je rezultat postupnog tehnološkog razvoja čiji počeci sežu u naše doba.




– Oruđa za stvaranje »svijeta bez nas« nalaze se posvuda: cestama voze prvi samovozeći automobili, novinske članke sastavljaju algoritmi, a tekstove prevode strojevi. Algoritmi su već 2009. godine trgovali trećinom svih dionica u Europskoj uniji i SAD-u, a o trenutnom opsegu možemo samo nagađati. Rastući utjecaj neljudskih aktera u našem svakodnevnom životu nije samo tema nekoliko nedavnih filmskih i televizijskih uspješnica, poput filma »Ona« (Her, 2013) i televizijskih serija »Crno zrcalo« (Black Mirror, 2011) i »Stvarni ljudi« (Äkta människor, 2012), već i suvremene (medijske) umjetnosti.


Umjetnici koji sudjeluju na izložbi na sličnom tragu ispituju mogućnosti ekologije nakon ljudi, zamišljajući svakodnevicu postantropocena kao vremena u kojem su kontrolu preuzeli neki drugi oblici »života«, poput algoritama, umjetne inteligencije, umjetno stvorenih nanočestica i genetski modificiranih mikroorganizama. Posjetitelje izložbe, među ostalim, očekuju priče o monolitnom crnom hladnjaku koji razmišlja o smislu vlastitog postojanja, umjetnoj inteligenciji koja u formi trodimenzionalne animirane mačke vlada jednim megapolisom i algoritmu koji stvara umjetnička djela na temelju ideja o kojima ljudi nikad nisu ni promišljali.


Kustosica izložbe je Inke Arns, umjetnička direktorica dortmundske organizacije Hartware MedienKunstVerein (HMKV). Od 1993. godine radi kao nezavisna kustosica i teoretičarka u području medijske umjetnosti i internetskih kultura. Doktorirala je na berlinskom Sveučilištu Humboldt i priređivala je izložbe u mnogim europskim muzejima i galerijama. Autorica je brojnih članaka na temu medijske umjetnosti i internetske kulture.


Izložba je otvorena do 22. rujna.