Izložba u Kastvu

“Dijalog” prijatelja, slikara enformela: Izložbena sezona u galeriji Trojica

Svjetlana Hribar

Kastavski slikar Željan Pavić predstavlja beogradskog slikara, svog kolegu i prijatelja Mihaila Petkovića, s kojim u Galeriji Trojica dijeli prostor od 15. travnja do 9. svibnja 

KASTAVI – ove godine u crkvici svete Trojice u Kastvu bit će organizirana izložbena sezona tijekom koje će biti predstavljeno pet izložbenih događanja – najavio je gradonačelnik Kastva Ivica Lukanović na konferenciji za novinare, održanoj jučer.Već sutra (u 19 sati) otvara se prva od najavljenih izložaba – bit će to »Dijalog« između Željana Pavića i Mihaila Petkovića, dvojice slikara koji – iako djeluju u različitim sredinama – izričajem pripadaju istom pravcu – enformelu, trenutno radeći i u različitim materijalima. Kastavski slikar Željan Pavić predstavio je beogradskog slikara, svog kolegu i prijatelja Mihaila Petkovića, s kojim dijeli izložbeni prostor od 15. travnja do 9. svibnja u Galeriji Trojica, doznali smo da je za ovu priliku – upravo zbog imena galerije – Petković izradio triptih u metalu, koji prvi put izlaže. Od 20. svibnja u istom se prostoru predstavlja Darija Stipanić, kiparica koja izlaže ovom prilikom kao pobjednica lanjske Vele umjetničke delavnice. Ovo je njena osma samostalna izložba, na kojoj će se predstaviti skulpturama u drvu. Izložba Saše Jantoleka i Željana Pavića, koja je na programu u lipnju, posvećena je 150-toj godišnjici osnivanja Čitalnice – prve hrvatske čitaonice u Istri.Govoreći o svojim najnovijim radovima, Saša Jantolek je rekao da je riječ o crtežima na temu priča iz knjige »Naš stari grad« Jože  Milina, objavljene 1936. godine, u kojoj je autor opisao  kastavske kuće i njihove stanovnike prije više od stotinu godina, a dio toga »preselilo« se danas na deset Jantolekovih crteža.

U srpnju će  u Galeriji Trojica biti  priređena međunarodna  izložba fotografije »Kvarner – iznad i ispod površine mora – i Venecija«, projekt koji obnavlja prekinute veze između regija i obnavlja zapuštene puteve kojima se kreću mladi iz Vojvodine, Hrvatske, Mađarske i Italije (mentor Ivan Karlavaris), a u kolovozu će završna izložba biti u znaku Čansonfesta: autor izložbe – skladatelj, tekstopisac, crtač, karikaturist Igor Brešan predstavit će pod naslovom »Poli art« likovne radove glazbenika, među kojima Ive Tijardovića, Ljube Stipišića, Tonka Ninića, Arsena Dedića, Zvonka Špišića, Ivice Percla i drugih. 


Prošle godine u kastavskoj Galeriji Trojica bilo je postavljeno također pet izložaba, zabilježile su gotovo tri tisuće posjetitelja, što govori o značaju likovne sezone u Kastvu.