Zapisano u gesti

Dijalog aktova i portreta: U Kortilu sinoć otvorena izložba radova Ive Kaline

Kim Cuculić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Na izložbi su predstavljeni još neviđeni radovi iz ciklusa »Face« i »Aktovi« koji se nalaze u privatnoj obiteljskoj zbirci



RIJEKA » U povodu 90. godišnjice rođenja i 20. godišnjice smrti likovnog umjetnika Ive Kaline, u Galeriji Kortil sinoć je otvorena izložba »Ivo Kalina – Zapisano u gesti (1925-1995)«. U izboru kustosice i autorice predgovora u katalogu Branke Arh, iz širokog opusa umjetnika na izložbi su predstavljeni još neviđeni radovi iz ciklusa »Face« i »Aktovi« koji se nalaze u privatnoj obiteljskoj zbirci. Prema riječima Branke Arh, izložba je zamišljena kao dijalog između dviju cjelina – aktova i portreta.


   – Izloženi radovi nastali su početkom 1980-ih godina. U portretnim temperama pod nazivom »Face« Kalinin burni grafizam dostigao je svoju najpotpuniju izražajnost. Istodobno je u »Ležećim aktovima« umirio slikarsku gestu, razvukao je sve do ruba papira, stišanu, nježnu i senzualnu.


   »Face« intrigiraju dinamikom poteza i pokretljivošću ruke, linijom koja se kreće u zavrzlamama, u silovitom ritmu i visokom naponu, u žestokom i izravnom kolorističkom zapisu. Njegovi portreti prizivaju Picassa, Daumiera i Grosza, no to je ipak Kalina, vrstan crtač.




   O tome kako je on shvaćao slikanje i umjetnost, ponajbolje govore njegovi »Ležeći aktovi« kao čista vizija ideje i forme. Treći, dokumentarni dio izložbe je faktografski, a u obliku kubnog elementa postavljenog u prostoru sabire Kalinina životna i umjetnička iskustva – osvrnula se Branka Arh, podsjećajući da se životni put Ive Kaline odvijao između Zagreba i Opatije.


   Ovom prilikom riječki gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je da je Ivo Kalina dobitnik Nagrade Grada Rijeke, a Rijeka mu se odužila i nagradom za likovno stvaralaštvo koja nosi njegovo ime. Na otvorenju izložbe, koju organiziraju Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke, Galerija Kortil i Umjetnički paviljon »Juraj Šporer« iz Opatije, obratila se i Jolanda Todorović. Otvorenju je prisustvovala i Kalinina supruga Anita Baričević Kalina, a ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović pročitao je pjesmu Ive Kaline »Hommage a Drago Gervais«.


   Izložba u Rijeci otvorena je do 5. lipnja, a nakon toga bit će postavljena u Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer« u Opatiji od 18. lipnja do 10. srpnja.