Izložba

“Creske mačke” Renate Vranyczany Azinović u Studiju Moderne galerije

Hina

Foto Goran Vranić©Moderna galerija

Foto Goran Vranić©Moderna galerija



Izložba »Creske mačke« Renate Vranyczany Azinović, s 19 keramoplastika iz istoimenog ciklusa te zagrebačke kiparice, otvara se u četvrtak u Studiju Moderne galerije »Josip Račić«.


Na svojoj četrdeset i šestoj samostalnoj izložbi Vranyczany Azinović premijerno predstavlja ciklus, koji je nastao u posljednje dvije godine.


Umjetnica je za taj ciklus oblikovala mačke s kojima se susretala na otoku Cresu, u dvorištu i vrtu svojeg ljetnikovca, od crne, bijele, tigraste do bijelo-smeđe kojoj je posvetila posebnu pozornost jer se kod nje udomaćila i omacila.




Po riječima likovne kritičarke Branke Hlevnjak, umjetnicu je mačkama privukla njihova narav, individualnost i portretna markantnost te voluminoznost i gipkost tijela.


»Kiparski izazov bio je uhvatiti njihove pokrete, osobita i promjenjiva držanja, proporcije, boje i najrazličitije forme tok vitkog savitljivog tijela, pa sve do karakterističnih stanja čekanja, vrebanja, sunčanja, predenja, spavanja, igranja, istezanja«, ustvrdila je u predgovoru izložbe.


Renata Azinović (Zagreb, 1950.) počela se baviti umjetničkom keramikom 1986. godine. Najprije pohađa Centar za likovni odgoj u Zagrebu, od 1986. do 1989. studira slikarstvo, potom usavršava keramiku i sitnu plastiku konzultativno uči kod prof. Branka Ružića.


Ostvarila je niz ciklusa sitne plastike i reljefa: Iz Agramerskog spomenara, Radnici, Vježbači, Mornari, Franjevci, Svećenici, Časne sestre, Anđeli, Mladenci, Animalistički ciklus (psi, supovi, sove, itd.), Prijatelji (ljudi s ljubimcima), Pingvini, Kupači (itd.), u keramici, engobiranoj keramici i bronci.


Povremeno se bavi slikanjem, fotografijom, oblikovanjem kazališnih lutaka, ilustracijom, a aktivna je i u očuvanju prirode i u zaštiti životinja.


Uz 45 samostalnih izložba sudjelovala je na više od 200 žiriranih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.


Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 1989., a od 1997. i Zajednice umjetnika Hrvatske sa statusom samostalne umjetnice.