Izložba udruge Drugo more

“City Data Future”: Gradovi kao hibridi stvarnog i virtualnog

Nela Valerjev Ogurlić

Kako ćemo živjeti u tehnološki proširenim gradovima budućnosti, što će se dogoditi ako tehnologija prevlada, kako ćemo se odnositi prema pitanju privatnosti, kontrole, transparentnosti, sigurnosti...



RIJEKA » Više od polovice svjetske populacije koja je u stanju ubrzanog rasta danas živi u gradovima koji postaju hibridi stvarnog i virtualnog svijeta, definiranog tehnološkim inovacijama. Velika većina nas gotovo se svakodnevno nalazi u hibridnim situacijama, primjerice koristeći »Google Street View« uslugu u kretanju gradskim prostorima. Kako ćemo živjeti u tehnološki proširenim gradovima budućnosti, u kojima nas očekuje sve više takvih situacija, što će se dogoditi ako tehnologija prevlada, kako se odnositi prema pitanju privatnosti, kontrole, transparentnosti, sigurnosti i srodnim temama – neki su od temeljnih problema kojima se bavi izložba »City Data Future«, koja u Rijeku dolazi iz Splita, a upravo je postavljena u izložbenom prostoru udruge »Drugo more« u Filodramatici.


Europski projekt


Prema riječima Ivice Mitrovića, docenta na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija pri Umjetničkoj akademiji splitskog Sveučilišta, izložba je rezultat dvogodišnjeg europskog projekta »UrbanIxD« u kojem ta institucija nastupa kao jedan od partnera uz Sveučilište Napier u Edinburghu, Sveučilište u Aarhusu i Telecom Italia.


   Pretpremijerno je prikazana splitskoj publici ovog ljeta, pred Riječane dolazi nakon premijernog gostovanja u Veneciji, a prezentira devet radova od kojih je dio realiziran na »UrbanIxD« ljetnoj školi održanoj na Sveučilištu u Splitu 2013. godine, a dio namjenski produciran za ovu izložbu.




   Izložba ne nudi gotova rješenja i odgovore kako će budućnost izgledati, već kroz niz fiktivnih scenarija potiče na kritičko razmišljanje o problemima s kojima se već danas susrećemo, a još više će rasti daljnjim napretkom tehnologije. Tako se primjerice u radu pod nazivom »Kuba« srećemo s gradom budućnosti u kojem građani javne prostore u središtu grada, inače namijenjene prvenstveno turistima, smiju koristiti samo ako osvoje određeni broj bodova.


   – Iako takav scenarij izgleda dosta zastrašujuće, on nije toliko dalek i nemoguć ako znamo kako već danas izgleda korištenje javnih prostora koji se sve više privatiziraju i orijentiraju prema komercijalnim sadržajima, kaže Mitrović koji je uz izložbu održao i predavanje o kritičkom i spekulativnom dizajnu čija je zadaća da kreiranjem imaginarnih svjetova propita svijet u kojem živimo.


Trgovina podacima


Jedan od zanimljivih radova nastalih na samoj Umjetničkoj akademiji nosi naziv »Eutropia«, a nudi scenarij grada budućnosti koji je svoju ekonomsku i političku neovisnost stekao trgovanjem osobnim podacima građana – od analize krvne slika i krvnog tlaka do odjeće koju nose i svakodnevnoga kretanja.


   Iako se na prvi pogled čini da građani rado pristaju trgovati svojim osobnim podacima u zamjenu za materijalno blagostanje, kroz scenarij se pokazuje da nije baš tako. Rad zapravo provocira pitanje koja je vrijednost i svrha podataka koji se o nama svakodnevno pohranjuju i hoće li u pametnom gradu budućnosti privatnost postati tek ideološka zabluda prošlosti.


   Intencija je projekta otvoriti raspravu o tim pitanjima i uključiti što veći broj građana, jer pametni gradovi ne postoje sami po sebi. Stanovnici koji žive u njima čine ih pametnim, što znači da građani sami trebaju odlučivati kako će izgledati život u gradovima budućnosti, umjesto da im rješenja nameće netko drugi ili sama tehnologija.