Umjetnički paviljon

“Ciklus – Privatne kolekcije u javnoj instituciji”: Izložba “Zbirka Roglić”

Sandra Sabovljev

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL



ZAGREB U utorak se u Umjetničkom paviljonu otvara izložba »Zbirka Roglić« čime ova galerijska kuća nastavlja »Ciklus – Privatne kolekcije u javnoj instituciji«, u kojem su se dosad javnosti predstavile vrijedne umjetnine iz riznica Davora Vugrinca i Marijana Hanžekovića.


Igor Zidić, povjesničar umjetnosti koji potpisuje postav najnovije izložbe, iz kolekcije uspješnog hrvatskog poduzetnika Branka Roglića koja broji više od 800 umjetnina – slika i skulptura, moderne i suvremene umjetnosti, izabrao je 130 reprezentativnih izložaka.


Među mnogobrojnim umjetnicima, zastupljenima u Kolekciji Roglić, naročito se ističu Vlaho Bukovac, Emanuel Vidović, Mato Celestin Medović, Ignjat Job, Ivo Dulčić, Đuro Pulitika, Ivan Meštrović, Frano Kršinić, Kuzma Kovačić…


Zidić, govoreći o Zbirci, navodi njen razlikovni potencijal u odnosu na druge kolekcionarske poduhvate.– Ako je nešto u nastajanju Zbirke Roglić mimo stereotipa – onda to nije neka ljupka slika ili kipić, koju suprug poklanja svojoj mladoj supruzi – jer se, nerijetko, iz takvog bezazlena povoda razbukta prava sabirateljska strast – nego je to okolnost da je mladima i neiskusnima prvi savjetnik, ujedno i onaj koji ih upućuje u tajne slikarstva, bio akademski slikar, rođak Roglićeve majke, Antun Gojak (1907. – 1986.).

Taj je slikar krhkoga zdravlja, u šezdesetima i sedamdesetima, bio Rogliću vodič kroz umjetnost, a Branku i, donekle, kompatibilne naravi: sve je u (pouzdanom) instinktu, sve je u (dobro usmjerenim) strastima, sve je u (preciznoj) ekspresiji – kaže Zidić.


Autor izložbe ističe i da se »ono što je započelo kao nehotična zbirka – pomalo prometnulo u ozbiljnu kolekciju, jednu od najznačajnijih domaćih kolekcija« koju će ljubitelji likovne umjetnosti u respektabilnoj selekciji i obimu moći pogledati do 5. ožujka.