Retrospektive

Britanski muzeji Tate u idućoj godini prednost daju ženama

Hina

Svoje će retrospektive u nekom od muzeja okupljenih pod egidom Tatea imati umjetnice Sonia Delaunay, Agnes Martin, Barbara Hepworth i Marlene Dumas, prenosi the Art Newspaper



U travnju se u londonskom Tate Modernu otvara prva britanska retrospektiva posvećena francuskoj avangardnoj umjetnici Sonii Delaunay (1885.-1979.). Na izložbi, koja će trajati do kolovoza 2015., bit će predstavljen opus umjetnice poznate po korištenju snažnih boja i geometrijskih oblika u svojim slikarskim radovima, dizajnu tekstila i scenografijama. Delaunay je zajedno sa suprugom, slikarom Robertom Delaunayem naslikala nekoliko velikih murala za Svjetsku izložbu u Parizu 1937.


Izložba radova južnoafrikanke s amsterdamskom adresom Marlene Dumas (1953.) otvara se ovoga rujna u Stedelijk Muzeju u Amsterdamu, nakon čega u veljači iduće godine putuje u Tate Modern. Dumas se bavi kontroverznim temama kao što su teme roda i seksualnosti, celebritija i utjecaja masovnih medija. Izložba u Tateu bit će najsveobuhvatnija dosadašnja retrospektiva njezinih radova u Europi koja daje dojmljiv prikaz njezina stvaralaštva od kraja 70-tih godina prošloga stoljeća do danas. Izložba će biti otvorena do svibnja 2015.


U lipnju će u Tate Britainu u Londonu biti postavljena velika retrospektiva britanske kiparice Barbare Hepworth (1903.-75.), a u listopadu će tamo biti izloženo i 70-tak slika i crteža Franka Auerbacha. Podrijetlom Nijemac, Auerbach je jedan od najvećih živućih britanskih umjetnika. Izložba u Tate Britainu trajat će do veljače 2016.




Koncem 2015., u studenome, u Tate Modernu svoju će prvu retrospektivu u Britaniji imati i slavni američki kipar Alexander Calder. Tate Liverpool najavio je izložbu posvećenu jednom drugom velikom američkom umjetniku: “Jackson Pollock: Blind Spots”, u sklopu koje će od lipnja do listopada 2015. biti prikazane njegove slike nastale između 1951. i 1953.


Izložba “The World Goes Pop”, koja se otvara u rujnu u Tate Modernu, donosi do siječnja 2016. globalni pogled na pop art a nastojat će kroz više od 200 radova nastalih u 70-tim i 80-tim godinama prošloga stoljeća pokazati da taj pokret nije isključiva posljedica zapadnjačke konzumerističke kulture. Izložba se bavi pop artom nastalom izvan granica SAD-a i Velike Britanije – u Istočnoj Europi, Aziji i Latinskoj Americi, a obuhvaćat će anti-ratnu skulpturu “Zaljubljene bombe” (1962.) najvažnije austrijske pripadnice pop arta Kiki Kogelnik, te “Američke interijere” (1968.) islandskog modernističkog umjetnika Erroa.


Dvije će izložbe u idućoj godini biti posvećene i fotografiji, mediju inače manje zastupljenom u Tateu: “Salt and Silver: Early Photography 1840.-1860.”, koja se otvara u veljači, te “Nick Waplington i Alexander McQueen”, (ožujak-svibanj), obje u Tate Britainu.


Kustosi u Tate St. Ivesu planiraju u listopadu izložiti radove apsktraktnog umjetnika Terryja Frosta zajedno s radovima moderne velške umjetnice Jessice Warboys.