Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 6
Sutra: 13° 13° 6
16. prosinca 2019.
Kipar

"Betonirana sjećanja" na Škurinjama: Spomenička instalacija Dražena Vitolovića

Foto: Škurinjski susjedi
Foto: Škurinjski susjedi
Autor:
Objavljeno: 9. srpanj 2019. u 10:20 2019-07-09T10:20:58+02:00

Instalacija je izvedena prikladno od betona, osnovnog elementa rada Adriamonta

RIJEKA - U Negrijevoj ulici u riječkom naselju Škurinje predstavljena je instalacija »Betonirana sjećanja« u izvedbi kipara Dražena Vitolovića, profesora Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, nastala kao građansko-aktivistička inicijativa Udruge »Kuraž«. Instalacija je koncipirana kao sjećanje na firmu Adriamont, poduzeće koje je izgradilo Škurinje, posebnom tehnikom od montažnih blokova koji su prema licenci stvarani u samom naselju zbog čega je tvornica nosila nadimak »tvornica stanova«. Lokacija instalacije nije slučajna – postavljena je u Negrijevoj ulici na mjestu s kojeg se pruža lijep pogled na bivši Adriamont, prostor koji je danas autobusna garaža i mjesto autosalona.

Instalacija je izvedena prikladno od betona, osnovnog elementa rada Adriamonta, odnosno vreća cementa koje su posebnom obradom oblikovane u slobodne forme, tako razmještene po prostoru te ujedno predstavljaju i umjetničko djelo, ali i komunalnu opremu jer je na njima moguće i sjediti. Na razini metaforičkih značenja samog naziva »Betonirana sjećanja«, riječ je o doslovnom načinu obilježavanja sjećanja na nastanak naselja, ali ujedno i na zaustavljanje procesa nostalgije koji često obilježava stanovnike urbanih naselja u tranziciji te se na ovaj način traži i zaziva drugačija i bolja budućnost. Samo uređenje zone spomeničke instalacije inspiririrano je zelenom paradigmom te nastoji potpuno slijepu točku jedne ulice pretvoriti u mjesto susreta, šetnje, razgovora i razmišljanja.

Program je realizirao Kuraž - udruga za urbanu regeneraciju uz potporu sudioničkog programa »Civilne inicijative« koje provodi RiHub, u sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. Cilj programa »Civilne inicijative« je aktivno uključivanje građana u kreiranje kulturnih i društvenih programa te poticanje produkcijskih i organizacijskih kapaciteta neformalnih civilnih grupa i pojedinaca.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.