MMSU Rijeka

‘Art in port – Coexistance’: Iskustva globalizacije, suočavanje s identitetom

Nela Valerjev Ogurlić

Publici se predstavlja 25 autora mlađe generacije iz Albanije, Crne Gore, Italije i Hrvatske, a spojio ih je projekt Europske unije »ArTVision«



RIJEKA » U riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorena je izložba »Art in port – Coexistance: for a new Adriatc koine« na kojoj se publici predstavlja 25 autora mlađe generacije iz Albanije, Crne Gore, Italije i Hrvatske. Umjetnike iz četiri jadranske zemlje spojio je projekt Europske unije ArTVision, kojim se želi unaprijediti promocija suvremene umjetnosti te razviti suradnja umjetnika putem zajedničkih produkcija, izložbi, radionica i predavanja.



Televizijske ekipe partnera uključenih u ArTVision projekt isproducirat će 150 priloga o umjetnicima koji će se prikazivati putem interneta, društvenih mreža i TV postaja kako bi se lokalnoj umjetničkoj produkciji osigurala maksimalna međunarodna vidljivost. Kanal RI već je snimio 18 priloga, a među predstavljenim umjetnicima su Igor Eškinja, Tomislav Brajnović, Vlasta Delimar, Nikola Vrljić, Siniša Majkus, Goran Štimac, Fokus grupa, Maja Franković, Marko Tadić, Zdravko Milić, Martina Nevistić, kao i manifestacije poput »Spajalice«, »Škver Art projekta«, Goranske kiparske radionice…. Za sada se prilozi mogu vidjeti na YouTubeu i web stranici projekta, a ubuduće bi se trebali emitirati i na televizijskim kanalima.





   Iako iz različitih geografskih područja i kulturnog konteksta, umjetnici dijele zajednička iskustva globalizacije, europeizacije i neoliberalizma. Tema suživota traži od njih traži suočavanje s identitetom gdje izoliranost više nije moguća.


   Prema riječima kustosice Ksenije Orelj, susreli su se u temama kao što su odnosi čovjeka, prirode i tehnologije, mogućnosti zajedništva i prostori utopije, kulturni krajolik današnje Europe i zaboravljeni prostor mora. U dosluhu s poteškoćama svakodnevnog života, njihovi radovi upozoravaju na naličje globalizacije i integracijskih procesa, na slabe točke papirnatih tvorevina, na mjesta spoticanja današnjeg političkog i ekonomskog sustava. Opirući se predatorskoj logici obrtaja kapitala i raspodjele granica, tragaju za nekim pravednijim društvom.


   Izložba je već gostovala u Tirani i Cetinju, a nakon Rijeke slijedi predstavljanje u Veneciji i Bariju.



Iz Albanije na izložbi sudjeluju umjetnici Endri Dani, Sulejmani Fani, Ilir Kaso, Alketa Ramaj i Anila Rubiku; iz Crne Gore Irena Lagator, Igor Rakčević, Jelena Tomašević, Jovana Vujanović i Natalija Vujošević; iz Hrvatske Gildo Bavčević, Fokus Grupa, Ana Hušman, Nika Rukavina i Davor Sanvincenti; iz talijanske regije Veneto Giulia Maria Belli, Chiara Bugatti, Enej Gala, Annamaria Maccapani i Francesca Piovesan, a iz Puglie Dario Agrimi, Sarah Ciraci, Gianmaria Giannetti, Francesca Lopierno i Giuseppe Teofilo.



   Hrvatski partneri u projektu su Primorsko-goranska županija i Kanal Ri, vodeći partner u projektu je talijanska regija Puglia, a sudjeluju i regija Veneto, venecijanska Akademija lijepih umjetnosti, Muzej suvremene umjetnosti Pino Pascali, Ministarstvo kulture Crne Gore, albansko Ministarstvo turizma te Akademija umjetnosti iz Tirane.


   Otvorenju izložbe prisustvovala je vodeća menadžerica projekta Jenny Di Maio koja je hrvatskim partnerima zahvalila na profesionalnosti, kao i kustosica Marinilde Giannandrea koja je u osvrtu na radove umjetnika istaknula da su se najviše bavili temom identiteta. Predstavnik Ministarstva kulture Crne Gore Boris Abramović naglasio je da se radi o projektu koji učvršćuje suradnju četiriju zemalja, te da crnogorsku scenu na izložbi predstavljaju istaknuti umjetnici koji su sudjelovali na mnogim značajnim manifestacijama, poput Venecijanskog bijenala.


   Koordinatorica projekta za Primorsko-goransku županiju Hicela Margan naglasila je da ArTVision podrazumijeva stvaranje multimedijskih kanala putem kojih će se osigurati globalna prezentacija lokalne umjetnosti, dok je ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj iskazao razočaranje mlakim odazivom publike, primijetivši da unatoč ujedinjenim naporima otvorenju izložbe prisustvuju uglavnom oni koji su sudjelovali u njezinoj organizaciji.