Radovi iz 24 zemlje svijeta

Ana Vivoda i Edvin Dragičević na Bijenalu grafike u Liegeu

Svjetlana Hribar

Bijenale ima dugu tradiciju prezentiranja suvremenih tendencija u grafičkom izrazu



RIJEKA Krajem ožujka u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u belgijskom gradu Liegeu (Musee d’Art moderne et d’Art contemporain de la Ville de Liege MAMAC) otvoren je 8. međunarodni bijenale grafike u organizaciji Kabineta grafike i crteža iz Liegea. Međunarodni žiri je za izlaganje selekcionirao radove 58 umjetnika iz 24 zemlje svijeta.


Tradicionalno su prisutni predstavnici Japana, Kolumbije, Kanade ili Brazila, neke su zemlje kao primjerice Paragvaj, Južnoafrička Republika ili Kosovo sada zastupljene po prvi put, a iz Hrvatske na izložbi su izlagali grafičari Ana Vivoda i Edvin Dragičević.


Ta međunarodna izložba grafike središnji je dio Festivala grafike koji se tradicionalno održava svake dvije godine. Bijenale ima dugu tradiciju prezentiranja suvremenih tendencija u grafičkom izrazu. Na svojim počecima, bijenale je bio okrenut isključivo promociji europske grafike. Međutim 2005. godine, nakon petnaestak godina pauze, organizatori 5. bijenala odlučili su mu dati širu dimenziju, otvarajući ga umjetnicima svih pet kontinenata.




 Ove godine, za 8. bijenale, organizatorski tim, predvođen kustosicom Reginom Remon, odlučio je izložbu okrenuti novim konceptima, izlazeći iz tradicionalnog promišljanja grafičkog medija, otvarajući prostor za nove grafičke tehnike, nove medije i umjetničke eksperimente. Zamijećen je rastući interes umjetnika iz sva četiri kutka svijeta za izražavanje i istraživanje u grafičkom mediju, koji se može potkrijepiti s više od 600 prijava stiglih na raspisani natječaj.


Festival grafike u Liegeu ukupno uključuje dvadesetak likovnih aktivnosti (izložbi i radionica) i svjedoči o vitalnosti i širokoj lepezi različitosti umjetnosti grafike. Primjerice istodobno je u Kabinetu grafike i crteža otvorena je izložba Georga Baselitza, jednog od dominantnih predstavnika njemačke umjetnosti 20. stoljeća.