Izložba u Muzeju grada Rijeke

Aktualna riječka fotografija: radovi 115 fotografa

Nela Valerjev Ogurlić

Izložba objedinjuje autore s područja grada Rijeke koji su se svojim fotografskim radom  pojavili u zadnje dvije godine, a svaki je predstavljen s jednim radom koji je već bio izlagan i prošao neku vrstu selekcije



RIJEKA Sto petnaest riječkih fotografa sudjeluje  na izložbi »Aktualna riječka fotografija« na kojoj je predsjednik Fotokluba Rijeka Borislav Božić okupio sve fotografske autore koji trenutno djeluju u Rijeci, osim nekolicine koji su odbili sudjelovati. Nakon premijere u Rovinju, gdje je gostovala u svibnju, izložba je sinoć otvorena u Muzeju grada Rijeke, a cilj joj je predstaviti sve autore koji se »sada i ovdje« bave fotografijom, neovisno o organizacijskom okviru unutar kojega djeluju.


U istom društvu tako nastupaju članovi HDLUR-a, studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci koji u svom nastavnom programu imaju fotografiju, članovi hobističkih udruga: Fotosekcija KUD-a »Baklje«, Fotoskupina KPD-a »Bazovica«, Fotoklub Color i Fotoklub Rijeka, te autori koji ne pripadaju ili nisu sebe pridružili niti jednoj od ovih skupina, a svojim radom i te kako su prisutni u ovom vremenu i prostoru.   Pored onih koji se bave se isključivo fotografijom, prisutni su i oni kojima je fotografija samo jedan  od medija u kojim se izražavaju.


Prakticiranje fotografije


– U Rijeci se fotografija prakticira u nekoliko organizacijskih okvira s različitim motivacijskim impulsima, što posljedično određuju i njeno mjesto u javnoj percepciji. Spirala fotografske prakse razvija se od neobaveznih hobističkih udruga, preko obrazovnih institucija, sve do profesionalnih artističkih cehova. Na ovoj izložbi objedinjeni su svi autori s područja grada Rijeke koji su se svojim fotografskim radom u javnosti pojavili u zadnje dvije godine, a svaki je predstavljen s jednim radom koji je već bio izlagan i prošao neku vrstu selekcije – obrazložio je Božić koncepciju izložbe.




Po njegovu mišljenju,  riječ je o izložbi  koja bi trebala poslužiti  kao povod za  neku vrstu problemske diskusije o stanju i tendencijama riječke fotografije, a svakome autoru pruža mogućnost da  odmjeri i dimenzionira vlastiti rad u ukupnom kontekstu. U tom smislu može poslužiti  kao poticaj i  platforma na kojoj znatno kvalitetnije može graditi svoj stvaralački habitus. 


Zavodljiva tehnika


– Prvi dojam, kad se promotri izloženi materijal, jest osjećaj lakoće pravljenja fotografskih slika, a tu lakoću omogućuje sveprisutna digitalna tehnologija. Ona je svakako prednost i  znatno olakšava današnjem autoru, ali uz sve njene blagodati neophodna je makar i minimalna  nadgradnja, dodatak u obliku ljudskog umijeća. Bez obzira o kojoj vrsti stvaralaštva govorili, tehnika bi morala biti nevidljiva i do te mjere prisutna  da na najbolji način omogući autoru realizaciju njegove zamisli. No, katkad mogućnosti tehnike i tehnologije svojom jednostavnošću ili širinom  zavedu autora pa u konačnom radu samo ona dominira ili je jedino prisutna – istaknuo je Božić.


U protekle dvije godine u Rijeci je na temu fotografije organizirano više od 80 izložaba, radionica, predavanja i promocija literature i časopisa. Tako snažnom prisutnošću  ona obilježava kulturni prostor grada i umjetnički ga određuje, zbog čega je dodatno važno uspostaviti kriterije koji će omogućiti da pravo na prezentaciju uz javnu potporu dobije ono što je uistinu  kvalitetno i relevantno u fotografiji i da to jasno odvojimo od onoga  što zagađuje vizualni prostor. Na žalost, nerijetko se događa da vrsni autori kakvih je mnogo i na ovoj izložbi  ostaju u sjeni običnih  škljocala – smatra Božić. 


Izložba je postavljena u sklopu manifestacije Photori, autorica koncepta postava je Tanja Ljubojević, bit će otvorena do 20. listopada, a nakon  toga seli u Split. U okviru Photori sinoć je otvorena i fotografska izložba aktova Morene Kvaternik pod nazivom »Tijelo«, u Galeriji Palach.