Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
Muzej grada Rijeke

70. OBLJETNICA UJEDINJENJA RIJEKE I SUŠAKA Izložba o kompleksnoj povijesti grada na Rječini

Foto M. Gracin
Foto M. Gracin
Autor:
Objavljeno: 27. ožujak 2018. u 21:20 2018-03-27T21:20:24+02:00

RIJEKA - Izložba "Sušak - Rijeka 1948. Borderline" otvorena večeras u Muzeju grada Rijeke predstavila je brojnoj okupljenoj publici ključan događaj riječke povijesti koji je odredio razvoj grada do današnjih dana.
Autorica izložbe, Sabrina Žigo kazala je da se u veljači ove godine obilježava 70. obljetnica ujedinjenja Rijeke i Sušaka u jedan grad – Rijeku. Podsjetila je da je izloženim dokumentarnim fotografijama i vizuelnom građom prikazan kontekst, okolnosti i posljedice nastanka Rijeke i interpretirana burna i kompleksna povijest grada na Rječini koja je odredila njegov prepoznatljiv višenacionalni i multikulturni identitet. Izložba je potkrijepljena autentičnom povijesno-dokumentarnom građom o događajima, političkim ličnostima i životnim sudbinama građana Rijeke i Sušaka. Radi se o jako rijetkom vizuelnom materijalu i filmovima iz Hrvatskog filmskog arhiva.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je službeno otvorio izložbu, rekao je da je riječ o izložbi koja slikovito govori o burnoj povijesti našega grada i činjenici koja Rijeku svrstava u malobrojne gradove koji su bili podijeljeni čvrstim zidom. "Na izloženim fotografijama jasno se vidi entuzijazam ljudi koji tih poratnih godina pristupaju uređenju i obnovi razrušenog grada. Ne treba zaboraviti da bi bilo upitno što bi bilo s tim zidom koji je razdvajao Rijeku i Sušak da nije izvojevana vojna pobjeda koja je jedina uz proboj Srijemskog fronta bila upravljanja iz Vrhovnog štaba. Završetkom ratnih zbivanja nije ostvareno sjedinjenje Rijeke s maticom zemljom, odnosno Jugoslavijom. Uslijedila je diplomatska borba u okviru međunarodnog pitanja teritorijalnog razgraničenja između tadašnje Jugoslavije i Italije. Tek Pariškim mirovnim ugovorom, Rijeka je državnopravno sjedinjenja s Hrvatskom u okviru Jugoslavije", dodao je Obersnel spomenuvši da je na fotografijama i prvi predsjednik jedinstvenog GNO-a Rijeke Petar (Pietro) Klausberger, odnosno prvi gradonačelnik Rijeke.

Izložba ostaje otvorena do 22. srpnja ove godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.