Posveta Lili Andres Vukotić,

“3, 2, 1…Pogled”: Hommage jednom životu i jednom dobu

Maja Hrgović

Iako je široj javnosti najpoznatija kao supruga našeg jedinog oskarovca, Dušana Vukotića, nepošteno bi bilo svesti Melitu Andres samo na tu natuknicu



ZAGREB Neobičan život Lile Andres Vukotić, predstavljen kroz fotografije, isječke iz filmova i izabrane predmete koji govore o glumačkoj karijeri, ljubavima i postignućima ove glamurozne zagrebačke javne osobe, rekreiran je izložbom »3, 2, 1… Pogled« u galeriji ULUPUH. Iako je široj javnosti najpoznatija kao supruga našeg jedinog oskarovca, oca »Surogata« Dušana Vukotića, nepošteno je svesti Melitu Andres samo na tu natuknicu.


Britka uma, intelektualno jaka, vodila je bujni društveni život i bila izvrsna u svemu što je radila, bila to gluma (glumila je u filmovima »Jubilej gospodina Ikla«, »Martin u oblacima« i »Ne okreći se, sine«), glazba ili likovnost.


– Izložba je posvećena posljeratnom Zagrebu i damama koje su svoje najljepše dane proživjele u to doba, damama koje su kao i Lili držale do ljupkosti, rekla je na otvorenju autorica izložbe Sanja Šantak.




Otvarajući izložbu, Nenad Korkut je nadahnuto govorio o vječnoj ljudskoj težnji da romantizira i vlastitu prošlost i općenito »dobra stara vremena«, težnji kojoj je i Woody Allen odao počast svojim posljednjim filmom.


– Promatrajući Lilu na fotografijama iz mladosti, očarava nas pomnja kojom se, kao i njezine suvremenice, odnosila prema vanjštini, očarava nas potreba za elegancijom koja je danas već postala rijetkost… – rekao je Korkut, koji je uz gospođu Lilu bio na neki način vezan obiteljskim sponama. Ispričao je, naime, anegdotu o svome ocu koji je, dok je živio u đačkom domu na Marulićevu trgu, bio opčinjen glumicom koja je živjela u susjedstvu i koja je učenicima oduzimala dah, osobito kad bi u nešto komotnijem kućnom izdanju šetala stanom.


Postav potvrđuje Korkutov dojam da je poslijeratni Zagreb bio mnogo ljepši i humaniji negoli se to danas čini.


– Nije to bilo mračno, sivo doba socijalizma. Naprotiv!


I zaista, neki topli optimizam zrači iz fotografija na kojima Lila pozira u kupaćem kostimu ili u maniri velikih holivudskih diva zavodnički zabacuje kosu; šarmantne unikatne haljine otimaju uzdahe, isječci iz domaće i inozemne štampe podsjećaju na profesionalne trijumfe, a dokumentarni film pak zaokružuje ovu izložbu pričom o alkemiji pretvaranja osobnih poraza u pobjede.


– Lilina životna priča predstavlja ženski arhetip žrtvovanja zbog ljubavi, ljubavi kao žrtvovanja, kaže Korkut.


Lila je obećavajuću filmsku karijeru prekinula odbijanjem privlačne inozemne ponude, time se zauvijek odlučivši za potpunu posvećenost privatnom i profesionalnom životu Dušana Vukotića, koji ju je fascinirao osobnošću i talentom. Predano je radila na svim Vukotićevim projektima kao skripterica, crtačica i odana osobna asistentica.


Izložba je otvorena do 19. siječnja.