Češka avangardna violinistica

Iva Bittova dolazi na Porto Etno: Violina je najčudesniji instrument

Danijela Bauk

Fokusirana sam na skladanje, predavanje studentima i podučavanje u jednoj maloj privatnoj školi pjevanja u SAD-u - Iva Bittova / Foto YAHYA DIWER-PHOTOGRAPHY

Fokusirana sam na skladanje, predavanje studentima i podučavanje u jednoj maloj privatnoj školi pjevanja u SAD-u - Iva Bittova / Foto YAHYA DIWER-PHOTOGRAPHY

Ovo će biti moj prvi koncert u Rijeci, ali dobro poznajem vaš grad, a posebno otok Krk. Naime, ja i moja dva sina Krk posjećujemo gotovo svakog ljeta. Volimo more i obalu, hranu, glazbu, ljude, prirodu, rekla je Iva Bittova



Češka avangardna violinistica romsko-židovskog podrijetla, Iva Bittova, već je nekoliko puta nastupala u Hrvatskoj. Za sebe kaže da inspiraciju crpi iz prirode: iz šuštanja lišća, zujanja pčela, njihanja travki. Bittova je istinska zvijezda na world-etno sceni, koja svojom pojavom i glazbom ruši barijere glazbenih žanrova.


Objavila je više od dvadeset albuma, a surađivala je sa svjetski poznatim glazbenicima kao što su Marc Ribot, Bill Frisell, Hamid Drake, Tom Cora, Chris Cutler, Fred Frith i drugi. Nominirana za BBC Radio 3 Awards for World Music 2003. godine, stala je uz bok glazbenicima iz benda Madredeus, Manu Chaou, Gotan Projectu, te autorima poput Femija Kutija i Natache Atlas. Tijekom karijere nastupala je diljem svijeta, od alternativnih klubova pa sve do prestižnog njujorškog Carnegie Halla. Tijekom duge glazbene karijere od ranih osamdesetih koketirala je s mnogim žanrovima, no sloboda pristupa glazbi nije ju vezala ni uz jedan od njih.


Upravo je Iva Bittova jedna od zvijezda trećeg Porto Etna – festivala svjetske glazbe i gastronomije, koji se organizira u okviru projekta Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Ova avangardna violinistica u Rijeci će nastupiti prvi put i to s Porto Etno orkestrom u subotu, 7. rujna, u 19.30 u HNK-u Ivan pl. Zajca.


Moj je otac imao apsolutno najveći utjecaj na moju glazbenu karijeru - Iva Bittova / Foto PRESS


Moj je otac imao apsolutno najveći utjecaj na moju glazbenu karijeru – Iva Bittova / Foto PRESS





Očev san


Nastupali ste diljem Europe i svijeta, ali ovo će vam biti prvi nastup u Rijeci? Što znate o našem gradu i Porto Etno festivalu?


– Da, ovo će biti moj prvi koncert u Rijeci, ali dobro poznajem vaš grad, a posebno otok Krk. Naime, ja i moja dva sina Krk posjećujemo gotovo svakog ljeta. Volimo more i obalu, hranu, glazbu, ljude, prirodu…


I vaša majka i otac bili su glazbenici. Vaš otac Koloman Bitto glazbeno je inspiraciju crpio iz nasljeđa južne Slovačke. Njegovi instrumenti bili su kontrabas, cimbalo, gitara i truba. Koliki je on imao glazbeni utjecaj na vaš umjetnički put?


– Moj je otac imao apsolutno najveći utjecaj na moju glazbenu karijeru. Majka je bila šefica u obitelji, jednako tako važna zbog usađivanja discipline. Zahvaljući roditeljima, osjećam se slobodno i sretno kao glazbenica.


Iva Bittova


Iva Bittova



I vaša sestra je umjetnica. Kakva se glazba slušala u vašoj kući?


– Ona se više fokusirala na gypsy glazbu. U krvi imamo i moravske, i slovačke, i romske i židovske DNA.


Vaš je instrument violina. Zašto baš violina?


– To je bio san moga oca. Slijedila sam njegovu viziju i nastojala opravdati očekivanja, pa i nakon njegove smrti 1984. godine. Violina je vrlo težak instrument, ali istovremeno i najčudesniji.


Filmska karijera


Sredinom sedamdesetih godina okušali ste se i na filmu. Glumili ste u nekoliko čeških filmova, no već početkom osamdesetih opredijelili ste se za glazbenu karijeru, violinu i pjevanje. Glumite li još uvijek ponekad?


– Baš i ne. Fokusirana sam na skladanje, predavanje studentima i podučavanje u jednoj maloj privatnoj školi pjevanja u SAD-u.


Postoji li točan trenutak kad ste se opredijelili samo za glazbu i posvetili samo violini?


– Da, kad je moj otac bio bolestan. Tada sam shvatila da mi gluma ne pruža dovoljno, da ne dobivam ono što želim na umjetničkoj razini.


Tijekom karijere »flertovali« ste s raznim žanrovima. U kojem se najbolje osjećate?


– Ne postoji najbolji žanr, postoji uvijek i samo promjena i iznenađenje. Sve je to samo glazba, a ona je ili dobra, ili loša. Svatko izabire onaj žanr u kojem se osjeća najbolje u određenom trenutku.


Iva Bittova / NN


Iva Bittova / NN



Impresivne pozornice


Iza vas su i brojne suradnje, i zajednički nastupi sa slavnim kolegama glazbenicima?


– Da, diljem cijelog planeta, na različitim lokacijama, dvoranama, pozornicama…


Nastupali ste na nekim vrlo impresivnim pozornicama, kao što su Concertgebouw, Miro Museum, Dvorak’s Auditorium i Carnegie Hall, da spomenem samo neke… Koji vas se nastup posebno dojmio?


– Postoje tako različite i tako divne pozornice diljem svijeta… Sjećam se nastupa na Hakushu planini u Japanu s Minom Tanakom, nastupa na vrhu planine u Dolomitima, nastupa na Lunz am See s mojim sinom Antoninom…


Za svoj rad puno ste puta nagrađivani, kako od kolega, tako i od glazbene industrije, kako u teatru tako i u glazbi. Koliko su vam nagrade važne?


– Naravno da su nagrade uvijek divno priznanje, no najveće priznanje je moja publika koja cijeni i uživa u mojoj glazbi.


Na kojim projektima trenutačno radite?


– Trenutno skladam djelo za Philadelphia Chamber Music Society.


Što riječka publika može očekivati od vašeg skorašnjeg nastupa?


– Razmišljanja o mojim životnim iskustvima, životnom putovanju, a inspirirana prirodom i ljudima…


okvir


Nedostaje mi Vaclav Havel


Rođeni ste u Čehoslovačkoj. Kakve uspomene imate na djetinjstvo?


– Tijekom života doživjela sam mnoge političke i promjene sistema u mojoj zemlji. Bila sam prijatelj s Vaclavom Havelom i doista mi mnogo nedostaje. Osjećam da je nakon njegove smrti poštovanje nestalo. No kako uvijek naglašavam, nema mjesta koje je najbolje, svaka zemlja ima svoje i probleme i ljepote, a mi na sreću imamo puno izbora odabrati ono mjesto koje nam najviše odgovara, u kojem se najbolje osjećamo.