Nova nagrada

Inicijativa za utemeljenje ‘Nagrade Frano Supilo’

Franjo Deranja

Akademik Petar Strčić (snimio: F. DERANJA)

Akademik Petar Strčić (snimio: F. DERANJA)



RIJEKA  -  U zgradi HAZU, u Rijeci (Ružićeva 5), održan je inicijativni sastanak radi osnivanja Nagrade Frano Supilo. Nagrada bi se dodjeljivanja godišnje, ili drugačije, alternativno, svake treće godine, na međunarodnom planu za novinarske i publicističke radove, te za politički angažman, i to na području srednje i jugoistočne Europe. Nagrada u visini od 100 tisuća eura dodjeljivala bi se „novinarima i političarima, skupinama ili udrugama za dokazane osobite zasluge u ustrajnoj borbi za medijske i političke slobode te zbližavanje naroda“.


Tome je upravo i Supilo posvetio čitav svoj život. Frano Supilo (Cavtat, 30. studenoga 1870.-London, 25. rujna 1917.) ostavio je dubok trag u razdoblju prije Prvog svjetskog rata na području srednje i jugoistočne Europe „svojom borbom protiv potlačenosti hrvatskog i, podjednako, svih drugih naroda, smatrajući da ljudi i narodi mogu i trebaju međusobno surađivati i prosperirati na političkom, gospodarskom, kulturnom i ostalim područjima, te živjeti u miru, i to jedino ako su narodi i pojedinci slobodni i međusobno ravnopravni“ (Stanko Škrbec, dugogodišnji direktor i glavni i odgovorni urednik Novog lista, u tekstu prijedloga inicijative).


Supilo se zarana opredijelio za ideje što su u 20. stoljeću stekle univerzalnu vrijednost u globalnim pokretima, kao što su antikolonijalizam, zalaganje za nacionalnu i državnu i nezavisnost, borbu protiv aparthejda i rasizma što još traje unutar pojedinih društava i državnih zajednica.




Bio je osnivač, vlasnik, novinar i urednik Novog lista.


Na čelu inicijativnog odbora je akademik Petar Strčić.


Načini alimentiranja sredstava za ostvarenje i dodjeljivanje Nagrade Frano Supilo bit će razrađeni i utanačeni u suradnji s medijskim i političkim institucijama, te resornim ministarstvima.