Zajedno za Rijeku

I vjerske zajednice u projektu EPK: Rijeka će i dalje živjeti kao grad međusobnog poštovanja svih ljudi

Mirjana Grce

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Svi potpisnici su naglašavali da Rijeka živi te želi i dalje živjeti kao grad međusobnog poštivanja svih, kao »luka različitosti«, kako glasi geslo projekta Rijeka - EPK, ali i kao »luka zajedništva« kako je to u svojoj prošlogodišnjoj poslanici poručio nadbiskup Devčić.



RIJEKA – U riječkoj Gradskoj upravi jučer je potpisan Memorandum o razumijevanju i osnivanju Međureligijskog savjeta Rijeke 2020., a u povodu pripremanja Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture, EPK.


Riječ je o dokumentu kojeg su uz riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i direktoricu Trgovačkog društva Rijeka 2020 d.o.o. Eminu Višnić potpisali predstavnici u Rijeci najzastupljenijih vjerskih zajednica – u ime Riječke nadbiskupije mons. dr. Ivan Devčić, nadbiskup metropolit, u ime Srpske pravoslavne crkve protojerej-stavrofor Mićo Kostić, paroh riječki, u ime Medžlisa riječke Islamske zajednice glavni riječki imam Hajrudin ef. Mujkanović, a u ime Židovske općine Rijeka njezin predsjednik Ranko Špigl te u ime riječke Baptističke crkve pastor Giorgio Grlj koji je i predsjednik PEV-a u Hrvatskoj.


Memorandum je potpisan s ciljem uključivanja vjerskih zajednica u projekt Rijeka – EPK 2020. i daljnjeg unapređenja međureligijskog dijaloga u Rijeci i PGŽ-u, a do osnivanja Međureligijskog savjeta Rijeke 2020. došlo je na inicijativu mons. Matije Matičića, rektora riječke katedrale sv. Vida.




Svi potpisnici su naglašavali da Rijeka živi te želi i dalje živjeti kao grad međusobnog poštivanja svih, kao »luka različitosti«, kako glasi geslo projekta Rijeka – EPK, ali i kao »luka zajedništva« kako je to u svojoj prošlogodišnjoj poslanici poručio nadbiskup Devčić.


Gradonačelnik Obersnel izrazio je ponos zbog razumijevanja i zajedništva koji se u Rijeci njeguju rekavši da je zbog toga došlo do inicijative da se oko projekta EPK, koji želi uključiti što više građana, okupe i vjerske zajednice. Rekao je da vjernici u tom projektu imaju svoje mjesto, da su vrata Grada i Savjeta, i u ovom projektu, otvorena i svim drugim vjerskim zajednicama koje u Gradu djeluju.



Međureligijski savjet Rijeke 2020 surađivat će s Gradom Rijeka i s TD Rijeka 2020 d.o.o u nekoliko područja. Na zajedničkoj promociji projekta EPK kao platforme za predstavljanje kulturnog povezivanja zajednice i platforme koja omogućuje bavljenje pitanjima kulturne raznolikosti; na promociji kulturnog bogatstva i nasljeđa vjerskih zajednica u Rijeci kao doprinosu europskom kulturnom bogatstvu i nasljeđu putem projekta EPK 2020.


Isto tako, surađivat će u istraživanju i predlaganju društvenih modela i politika za rješavanje predrasuda i diskriminacije protiv vjerskih zajednica interkulturalnim pristupom, kao i angažiranjem u izgradnji povjerenja i kohezije unutar grada. Potpisnici će surađivati i u kreativnom reagiranju na predrasude i diskriminaciju, osobito u odnosu na vjerske zajednice te sudjelovati u radu mreže Interkulturalni gradovi Vijeća Europe koje se odnosi na promociju međureligijskog dijaloga te interkulturalnog dijaloga u društvu općenito.



»Ovo je logična priča koja se nastavlja na način života u Rijeci. Smatrali smo da je dobro osnovati savjet koji bi kvalitetno i konstruktivno sudjelovao u realizaciji projekta EPK«, rekao je spomenuvši i bogatu stoljetnu kršćansku, i duhovnu i materijalnu, baštinu koju Rijeka ima.


Osvrćući se na geslo »Rijeka – luka različitosti«, nadbiskup Devčić je rekao da različitosti obogaćuju, da različitosti nema bez zajedništva, da je izbor Rijeke za EPK velik događaj za grad, osobito u smislu gradnje zajedništva u različitosti.


Mons. Matičić je poručio da je Međureligijski savjet logičan slijed suradnje vjerskih zajednica u Rijeci, a sada formiran u cilju još boljeg predstavljanja Rijeke kao EPK. Riječ Ranka Špigla možda je sažela sve poruke izrečene na skupu, a rekao je da kad bi riječki model bio obrazac suradnje i drugdje da bi život bio bolji i sadržajniji.