Uspjeh hrvatskog filma

Hana Jušić pokupila nagrade: “Ne gledaj mi u pijat” najbolji film na beogradskom FEST-u

Hina

Beogradski FEST zatvoren je u nedjelju kasno navečer prikazivanjem filma »Tišina« Martina Scorsesea, što je bila ukupno 371. projekcija na ovom najvećem međunarodnom filmskom festivalu u regiji.



BEOGRAD – Film »Ne gledaj mi u pijat« mlade hrvatske redateljice Hane Jušić proglašen je najboljim filmom i pripalo mu je priznanje »Beogradski pobjednik« na ovogodišnjem 45. Međunarodnom filmskom festivalu FEST, žiri je za najbolju žensku ulogu nagradio glumicu u pobjedničkom filmu Arijanu Čulinu, a ostvarenju Hane Jušić pripala je i nagrada žirija kritike srpskog ogranka FIPRESCI.


Beogradski FEST zatvoren je u nedjelju kasno navečer prikazivanjem filma »Tišina« Martina Scorsesea, što je bila ukupno 371. projekcija na ovom najvećem međunarodnom filmskom festivalu u regiji.


U raspodjeli priznanja za najbolju mušku ulogu nagrađen je Pjotr Skvorcsov za ulogu u ruskom filmu »Mučenik«, čijem je redatelju Kirilu Serebrenikovu pripala nagrada za najbolju režiju.




Nagradu žirija, uz priznanje i za najbolje debitantsko ostvarenje, dobio je islandski film »Heardstone«, Gudmundura Arnara Gudmunsona.


Nagradu kritike »Nebojša Đukelić« za najbolji film regije osvojio je film »Noćno življenje«, slovenskog reatelja Damjana Kozole, dok je najviše naklonosti i nagradu žirija publike osvojio film »Paterson« Jima Jarmusha.


U nacionalnoj selekciji za najbolji srpski film proglašen je »Rekvijem za gospođu J.« redatelja Bojana Vuletića, a tom filmu dodijeljena su i priznanja i za najbolju režiju i najbolji scenarij, a glavna glumica Mirjana Karanović proglašena je najboljom glumicom festivala.


Jubilarni 45. FEST 24. veljače otvorila je talijanska glumica Monica Belucci, koja je igrala glavnu žensku ulogu uz Emira Kusturicu u njegovu novom filmu »Na mlečnom putu«, kojim je festival i otvoren.


Ovogodišnji dobitnik nagrade Beogradski pobjednik za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti je srpski glumac Ljubiša Samardžić, a za dosadašnje ukupno stvaralaštvo Beogradskim pobjednikom nagrađen je španjolski redatelj Carlos Saura.