Planovi za 2017.

Gustavo Dudamel bit će najmlađi dirigent bečkog Novogodišnjeg koncerta

Hina

Reuters

Reuters

Mladi venezuelski dirigent Gustavo Dudamel (34) ravnat će 1. siječnja 2017. Bečkom filharmonijom na Novogodišnjem koncertu, izvijestila je u petak uprava Filharmonije nakon koncerta pod ravnanjem Latvijca Marissa Jansonsa

BEČ Mladi venezuelski dirigent Gustavo Dudamel ravnat će 1. siječnja 2017. Bečkom filharmonijom na Novogodišnjem koncertu, izvijestila je u petak uprava Filharmonije nakon koncerta pod ravnanjem Latvijca Marissa Jansonsa.Šef dirigent Filharmonije Los Angelesa i glavni dirigent Goeteburškog simfonijskog orkestra, 34-godišnji Dudamel dosad je najmlađi dirigent koji će nastupiti na tradicionalnom bečkom Novogodišnjem koncertu protkanom glazbom što su je skladali otac i sinovi iz glazbene obitelji Strauss.

Članovi Bečke filharmonije dosad su polke, valcere, galope i marševe 1. siječnja izvodili u bečkom Musikvereinu pod dirigentskom palicom petnaestak dirigenata. Među Dudamelovim prethodnicima su Herbert von Karajan, Daniel Barenboim, Zubin Mehta, Lorin Maazel i danas Mariss Jansons.


Bečki novogodišnji koncert medijski je najviše praćen koncert klasične glazbe, a ove ga je godine pratilo 50 milijuna gledatelja. Dio ostvarenih prihoda tradicionalno se izdvaja u dobrotvorne svrhe, pa je u skladu s 2015., snažno obilježenom migrantskom krizom, novac namijenjen za pomoć migrantima, što je i simboličan potez za tu manifestaciju utemeljenu u doba nacizma.


Dudamel je rođen 1981. u venezuelskom gradu Barquisimetu, gdje je učio kompoziciju i svirao violinu. U dvanaestoj, kada je prvi put stao za dirigentski pult Omladinskog orkestra rodnoga grada, otkrivena je njegova nadarenost za ovaj poziv pa je s četrnaest godina počeo pohađati satove dirigiranja. Kao izniman talent potvrdio se nizom nastupa diljem Venezuele, a 1999. je kao osamnaestgodišnjak postavljen za glavnog dirigenta državnoga Omladinskog simfonijskog orkestra Simon Bolivar.




Danas je glazbeni direktor Glazbene zaklade Bolivar, krovne institucije koja vodi sustav nacionalnog glazbenog obrazovanja i rad svih dječjih omladinskih orkestara i pjevačkih zborova Venezuele. Smatraju ga simbolom jedinstvenog obrazovnog sustava koji je pod nazivom El sistema još 1975. utemeljio glazbenik Jose Antonio Abreu. Programom je obuhvaćeno gotovo pola milijuna djece, a osobita se pozornost posvećuje siromašnima i socijalno ugroženima.