SFF

Film Igora Šeregija »ZG80« oduševio publiku na Sarajevskom filmskom festivalu

Hina

Dio ekpe filma »ZG80« na crvenom tepihu Sarajevskog festivala / Foto SFF

Dio ekpe filma »ZG80« na crvenom tepihu Sarajevskog festivala / Foto SFF

Dio ekipe filma Igora Šeregija koji tematizira rivalstvo između navijačnih skupina Bad Blue Boys i Delije, fanova Dinama i Crvene zvezde, krajem osamdesetih, ispraćen je na festivalu pravim ovacijama



Hrvatska kinematografija proizvela je još jedan film koji će zasigurno puniti kinodvorane u Hrvatskoj i u susjednim zemljama, nakon što je ovacijama publike na 22. Sarajevskom filmskom festivalu ispraćen »ZG80« u režiji Igora Šeregija. Taj film tek čeka na distribuciju, a u Sarajevu je prikazan u okviru ponoćnog programa »Pretpremijere« gdje su svoje mjesto na ovogodišnjem SFF-u našli i »Oslobođenje Skopja« Rade i Danila Šerbedžije te dvije epizode serije »Novine« Dalibora Matanića rađene za Hrvatsku radioteleviziju.


Kraj projekcije »ZG80« te dio ekipe koja je gostovala na SFF-u publika u Sarajevu dočekala je burnim pljeskom i uz prave ovacije. Šeregijevo debitantsko ostvarenje nastalo ja kao »prednastavak« filma »Metastaze« Branka Schmidta. Temelji se na scenariju koji potpisuju Robert Cukina i Ivo Balenović, a riječ je o rivalstvu između navijačnih skupina Bad Blue Boys i Delije, fanova nogometnih klubova Dinama i beogradske Crvene zvezde.


Radnja je smještena u razdoblje uoči raspada bivše Jugoslavije kada su sukobi na stadionima dobili posebnu političku dimenziju.


Otac i sin




Putovanje BBB-a vlakom na utakmicu u Beogradu početkom 90-ih godina te sukobi s Delijama, policijom, ali i cijelom jednom sredinom filmski je prepričano na vrlo duhovit način, a dinamiku filma jamči petnaestak glumaca koji svi od reda djeluju kao autentični pripadnici fanatičnih skupina nogometnih navijača. No Rene Bitorajac u ulozi »mladog Krpe«, odnosno vođe skupine BBB-a, ipak je posebna priča jer mu je »ZG80« dao priliku iskazati svu energiju i žestinu svog glumačkog talenta.


I »Oslobođenje Skoplja«, film čiju režiju potpisuju Rade i Danilo Šerbedžija, privukao je veliku pozornost publike. Nastao u makedonsko-hrvatsko-finskoj koprodukciji, film prikazuje zbivanja iz Drugog svjetskog rata viđena očima jedanaestogodišneg dječaka čiji se otac odlučuje pridružiti partizanima u borbi protiv njemačkog okupatora, dok se dječakova majka istodobno upušta u sentimentalnu vezu s njemačkim časnikom.


Danilo Šerbedžija novinarima je uoči projekcije rekao da je film zapravo životna želja njegova oca jer je istoimena kazališna predstava rađena po autobiografskom tekstu Dušana Jovanovića 80-ih godina proputovala praktično cijeli svijet. Danilo je tada glumio lik dječaka, a njegov otac glavnu ulogu.


Komentirajući činjenicu da ove godine na SFF-u nema hrvatskih filmova u natjecateljskoj konkurenciji za najbolji igrani film, Šerbedžija je kazao kako on to ne vidi kao problem. »Hrvatski film trenutačno odlično funkcionira, dobivaju se važne nagrade« – rekao je.


Potvrdio je ipak da do sada nije bilo nikakva odgovora na njegov apel tehničkom premijeru Tihomiru Oreškoviću da utječe na politiku koju prema Hrvatskom audiovizuelnom centru vodi još aktualni, također tehnički, ministar kulture Zlatko Hasanbegović, iako ističe da je važno što se oko toga »dignula prašina«.


Prašina oko HAVC-a


– Prašina se digla i neke su se stvari već samim tim zaustavile, a što će biti nakon izbora vidjet ćemo – kazao je Šerbedžija.


U okviru natjecateljskog programa za najbolji dokumentarni film međunarodnu premijeru u Sarajevu je imalo i hrvatsko ostvarenje »Kino otok« redatelja Ivana Ramljaka. Priča je to o kinima u malim mjestima na hrvatskim otocima u prošlom stoljeću kada su ona bila jedini veliki prozor u svijet. Uz ta kina vezane su i sudbine ljudi koji svojim pričama svjedoče o jednom nestalom vremenu, ali i filmovima koji su ih obilježili.