Zlatni lav

Festival komornog teatra u Umagu otvara predstava “U agoniji”

Hina

Prizor iz predstave »U agoniji« / Snimio R. PRETKOVIĆ

Prizor iz predstave »U agoniji« / Snimio R. PRETKOVIĆ

Sve je spremno za početak 17. Međunarodnog festivala komornog teatra »Zlatnilav« koji će se od 1. do 9. srpnja održati u Umagu. Ove godine bit će prikazano devet predstava iz Slovenije, BiH i Hrvatske



Sve je spremno za početak 17. Međunarodnog festivala komornog teatra »Zlatni lav« koji će se od 1. do 9. srpnja održati u Umagu, izvijestili su iz Organizacijskog odbora Festivala u sklopu kojeg će ove godine biti prikazano devet predstava kazališta iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Festival 1. srpnja otvara predstava »U agoniji« Miroslava Krleže, nastala u produkciji zagrebačkog Centra mladih Ribnjak u sklopu Scene Ribnjak i PUK-a – Putujućeg kazališta Zagreb. Riječ je o autorskom projektu Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića. U subotu, 2. srpnja, na rasporedu je predstava »Tko se boji Virginije Woolf?« u režiji Vite Taufera iz produkcije Gledališča Koper. Glume Mojca Partljič, Aleš Valič, Tjaša Hrovat i Rok Matek.


Predstava »Brez solz za pedre« (Bez suza za pedere) u produkciji ljubljanskog Društva ŠKUC i koprodukciji Cankarjevog doma, na programu je u nedjelju, 3. srpnja, a predstavu je, prema dokumentarnom romanu Johana Hiltona, režirao Alen Jelen. Glume Matic Lukšič, Vid Klemenc, Vito Weis i Žan Koprivnik. U ponedjeljak, 4. srpnja, slijedi »Gospa Bovary« (Gospođa Bovary) G. Flauberta u režiji Yulie Roschine, a u predstavi koja dolazi iz Slovenskog narodnog gledališča iz Nove Gorice glume Arna Hadžialjević, Gorazd Jakomini, Vito Weis, Blaž Valič, Sandi Pavlin i Vladimir Hmeljak.


Posjetitelji će u utorak, 5. srpnja, moći pogledati predstavu »Platon: Sokratov zagovor«, projekt Gledališča Potodom Aleša Valiča iz Logateca, a potom i predstavu »Heroj 1.0«, u koprodukciji Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane i KUD-a Moment. Slijede dvije predstave varaždinskog Kerekeš Teatra koje će biti prikazane u četvrtak, 7. srpnja kad je na rasporedu predstava »Krtice« te u petak, 8. srpnja, kada igra predstava »Ljubav« u kojoj glume Ana Begić, Hana Hegedušić, Adam Končić, Jan Kerekeš i Ljubomir Kerekeš. Festival zaključuje, u subotu, 9. srpnja, predstava »Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali« Tanje Šljivar u režiji Mirjane Karanović.




Festival »Zlatnilav« tradicionalni je projekt koji se održava u Umagu, a zasniva se i obilježava suživot Hrvata, Slovenaca i Talijana. Time, kako navode organizatori, »pasivni oblik njihove multikulturalnosti prelazi u aktivno, živo i raspjevano razmjenjivanje njihovih kulturnih sadržaja, u svakodnevno prožimanje njihove zajedničke multikulturalnosti«.