Bogat program

Festival Zoom: Evo što nas čeka na jubilarnom desetom izdanju zanimljivog festivala

Davor Mandić

Deset godina neke manifestacije u državi koja nema ni trideset nije mala stvar. Stoga ne čudi divergentan i u najavama zanimljiv program koji nas očekuje ne predstojećem Zoomu 



RIJEKA – Deset godina neke manifestacije u državi koja nema ni trideset nije mala stvar. Stoga ne čudi divergentan i u najavama zanimljiv program koji nas očekuje ne predstojećem festivalu Zoom, festivalu izvedbenih umjetnosti koji će se održati od 23. do 29. listopada na »sto« mjesta: u Filodrammatici, HKD-u na Sušaku, Delta labu, OKC-u Palach, kao i na prilično nesvakidašnjem mjestu – u Mjesnom odboru Kozala.


Baš će MO Kozala biti mjestom nove premijere riječkih autorica Nataše Antulov i Aleksandre Stojaković Olenjuk. Predstava pod naslovom »Događaj koji mijenja sve«, a koja se bavi percepcijom vremena i u kojoj glume, uz autorice, još i Jelena Lopatić, Nebojša Zelič, Ana Marija Brđanović i Edi Ćelić, premijerno će biti izvedena u subotu, 26. listopada, u 21 sat.


Prema objašnjenju autorica, prisutnih na jučerašnjoj najavnoj konferenciji za novinare u Filodrammatici, predstava se odigrava u MO-u Kozala, mjestu na kojem se provodi slobodno vrijeme, kao što je to i inače slučaj s mjesnim odborima, koji postoje još od talijanskih vremena, kada su, kako je to rekla Antulov, u kontekstu »dopolavora«, služili tome da se smanji mogućnost građanstva da sudjeluje u neprimjerenim radnjama, poput kriminalnih.




– Kasnije mjesni odbori mijenjaju svoju priču, pa su danas mjesta na kojima ima i političkih stranaka, i penzionera i djece. Mi se u predstavi pitamo što je za nas slobodno vrijeme, odnosno koja je razlika između dokolice i slobodnog vremena – kaže Antulov, napominjući da predstava traje tri sata te da oni, glumci, dočekuju publiku, kao i taj famozni događaj koji mijenja sve. Publika će, kako kazuju autorice, moći izabrati što će činiti sa svojim vremenom, a Stojaković Olenjuk još je napomenula da su njih dvije baš prava »djeca« Zooma, na kojem su se i formalno i neformalno obrazovala te na kojem im je ovo treća premijera.


Pranje hrvatskog tepiha


Festival će inače otvoriti performans »Pod tepihom« eksperimentalnog umjetničkog kolektiva God’s Entertainment na Titovom trgu 23. listopada u 18 sati, pri čemu će kolektiv prati hrvatski tepih pod koji se gura sve zlo koje svakodnevno živimo.


Zagrebački izvedbeni kolektiv BADco., čiji su Nikolina i Goran Sergej Pristaš također jučer bili na konferenciji za novinare, izvest će u Filodrammatici »Nemoguće plesove«, premijerno prikazane u svibnju u Chicagu. Predstava je to u kojoj autori, kako su rekli, tragaju za novim oblicima prakticiranja nemogućeg na temelju sekvenci iz predstave američke postdramske kazališne skupine Goat Island i zapisima američkog glazbenog eksperimentatora Johna Cagea.


Goran Sergej Pristaš posebno je istaknuo činjenicu da im je ovo peti ili šesti put da u Rijeci imaju premijeru predstave i da je za većinu njih zaslužan upravo festival Zoom.– Festival s ovakvim programom teško opstaje i u većim sredinama, pa skidam kapu na ovakvim dosezima – pohvalio je Pristaš organizatore.

Foto: R. BRMALJ


Foto: R. BRMALJ



Studije autoritarnih režima


A u ime organizatora Petra Corva iz Drugog mora gotovo se ispričala novinarima na presici, rekavši da je dugo nisu organizirali, ali da im je deseta godišnjica ipak značajna. Napomenula je i da je prvotni koncept Zooma bio »zumirati« određenog autora ili scenu, a da je ovo izdanje u tom smislu manje fokusirano, iako je u fokusu svakako ostala kvaliteta izvedbe.


Na ovogodišnjem Zoomu tako će svoje mjesto ponovo naći i njemačka skupina Ligna, koja će predstaviti nekoliko studija autoritarnih režima u dvodnevnoj izvedbi »Zanos i bijes«, pri čemu je naglasak stavljen na D’Annunzijevo riječko doba. Nakon prve izvedbe, u četvrtak, 24. listopada, bit će organiziran razgovor o predstavi i temi filozofa Ivana Cerovca i redalja Igora Bezinovića, koji je nedavno dobio i HAVC-ove novce za snimanje svog hibridnog filma o D’Annunziju.


Češki multidisciplinarni umjetnik Viktor Černicky predstavit će se projektom PLI; budimpeštanska kazališna skupina Hodworks izvest će predstavu »Grace«, a slovenski koreograf Iztok Kovač te sveobuhvatni umjetnik Janez Janša pokazat će plesnu predstavu »Sokol!«. U glazbenom dijelu Zooma u OKC-u Palach nastupit će sastav Ide Prester Maika, predstavljen kao beat gypsy punk bend, koji će najaviti i odjaviti riječka DJ-ica Kasja.