Nezaboravni performans

Festival Zagrebi! postavlja spomen ploču Tomislavu Gotovcu

Hina

U svom sedmominutnom performansu "Ležanje gol na asfaltu, ljubljene asfalta (Zagreb, volim te)" iz 1981. Gotovac je potpuno gol prešao put od Ilice 8 do Trga, gdje je uhićen zbog narušavanja javnog reda i mira, ušavši tako u povijest performansa, ali i Zagreba



ZAGREB - Ovogodišnji, šesti po redu, Zagrebi! festival bavi se umjetnicima u njihovoj zlatnoj dobi, a održat će se od 9. do 13. studenog, kada će se, točno 32 godine nakon performansa “Zagreb, volim te” Tomislava Gotovca, tom multimedijalnom umjetniku postaviti spomen ploča na pločniku ispred bivšeg kina Lika, gdje je gol krenuo u svoju zapamćenu kratku šetnju do Trga.


Time će se, uz pomoć Instituta Tomislav Gotovac i Grada Zagreba, završiti inicijativa započeta prije dva festivalska izdanja, kada je Gotovca i njegov rad slavila privremena zlatna skulptura na Ilici, izvijestio je danas organizator, umjetnička organizacija Serafini.


U svom sedmominutnom performansu “Ležanje gol na asfaltu, ljubljene asfalta (Zagreb, volim te)” iz 1981. Gotovac je potpuno gol prešao put od Ilice 8 do Trga, gdje je uhićen zbog narušavanja javnog reda i mira, ušavši tako u povijest performansa, ali i Zagreba.




Počast Gotovcu odat će se i u Laubi – kući za ljude i umjetnost, gdje će se predstaviti rad međunarodnih umjetnika koji su generacijski i stilski bliski Gotovčevu radu.Festival će u Zagreb dovesti Valie Export, jednu od najvažnijih suvremenih austrijskih umjetnica, legendu performansa i važnu kariku u feminističkom pokretu u umjetnosti, koja se proteklih pedesetak godina bavi pitanjem žene u suvremenom društvu, eksploatacijom žena i njezinog lika, kritikama raznih oblika nasilja države i provociranjem društvenih dogmi.


Tijekom godina radila je u raznim medijima, a na Zagrebi! festivalu predstavit će se instalacijom s Venecijanskog bijenala “Glottis”, autorskim dokumentarnim filmom o nobelovki Elfride Jelinek, dokumentarcem o pokretima u umjetnosti od 1945. do danas i cjelovečernjim igranim filmom “Praksa ljubavi” iz selekcije Berlinala 1985.Jedan od najpoznatijih nizozemskih umjetnika Teun Hocks započeo je u performansu, no vremenom se fokusirao na rukom oslikane fotografije velikog formata. Njemu će se u Laubi postaviti izložba “Uokvireni performansi” s radovima lirične ili meditativne prirode, kojima je prethodila priprema u formi performansa koji se fotografira. Njegove fotografije komentar su osobnih i univerzalnih stanja ljudskog bića, te satirična slika stvarnosti. U svim radovima glavni i jedni protagonist je sam Hocks, koji će biti na otvorenju, a održat će i predavanje o svom radu.


Izložbe Valie Export i Teuna Hocksa bit će otvorene do 1. prosinca.