Kreativne industrije

Festival Republika: Furiozan početak na povijesnim lokacijama

Andrej Petrak

Na festivalu u kompleksu ex Rikarda Benčića i Titovom Galebu sudjeluju brojni predavači iz cijelog svijeta



RIJEKA Premijerno izdanje Republike, festivala posvećenog slavljenju kreativnosti, aktivizma, slobode, ali i zabave, krenulo  je u furioznom ritmu na dvije povijesne lokacije: kompleksu bivšeg tvornice Rikard Benčić i Titovom Galebu, posebno za ovu priliku dotegljenom i privezanom na riječkom Molo longu.


Na festivalu sudjeluje čak tisuću predavača i delegata iz cijelog svijeta, a ovaj susret kreativnih i uzbudljivih umova potrajat će sve do 20. srpnja. Tvorci Republike zamislili su ovaj festival kao susret i kombinaciju ljetne škole, konferencije i festivala koji će spojiti ono »svjetsko« i ono »naše«. Više od stotinu stručnjaka, aktivista i umjetnika u živoj će interakciji s više od tisuću mladih iz Hrvatske, regije i svijeta tijekom tri dana trajanja festivala intenzivno razmjenjivati znanja i ideje.


Stotine svega


 Posjetitelje očekuje više od stotinu prezentacija, predavanja, radionica, debata, projekcija i izložbi, a program Republike sastoji se od više paralelnih dijelova. Neke od njih organiziraju prestižni svjetski festivali kao što su beogradsko bejrutski Share , berlinško johanezburški A Maze ili melburnški Pause, sve to začinjeno jakim regionalnim predstavnicima. U sklopu festivala tako će se opdvijati Start Art Expo, manifestacija osmišljena kao smotra domaćeg likovnog stvaralštva, dok start up tvrtke iz regije okuplja RockPaperStartups, poduzetničko-tehnološki dio cijelog događanja.




Već prvog dana Republike posjetitelji su na Galebu mogli uživati u izlaganjima poznatog SF pisca i jednog od tvoraca cyberpunka Brucea Sterlinga, ali i moota, odnosno Christophera Poola, osnivača 4chain foruma, iz kojeg su iznikli Anonymousi.


Našlo se tu mjesta i za domaće snage pa je tako najveći retromanijak među svim retromanijacima Kristian Benić održao predavanje o »Budućnosti koja nikad nije stigla«, odnosno o geek kulturi iza »željezne zavjese« i njihovoj nevjerojatnoj kreativnosti u tvrdom vremenu komunizma. Ovaj riječki publicist izdao je i hvaljenu e-knjigu i aplikaciju »Geeks Behind the Iron Curtain« koja otkriva brojen tajne o djeci koja su u slobodi svojih soba izrađivala rakete, čitala stripove, ali i izrađivala vlastita računala od dijelova koje su prošvercali preko granice te gledala SF filmove na piratiziranim VHS kazetama, kako ne bi morala godinama čekati njihov dolazak u kina.


Besplatne radionice


U Rijeku, među ostalima, stižu i  Birgitte Jonsdottir, islandska parlamentarka iz Piratske stranke, svojedobno glasnogovornica Wikileaksa, predstavnica Mozilla Foundationa i aktivistica Creative Commonsa Michelle Thorne te mnogi drugi. U sklopu Republike na nekoliko različitih lokacija u Rijeci održat će se i petnasetak besplatnih radionica za posjetitelje festivala. Radionice će pokrivati najraznolikije teme, od 3D printinga preko biohakiranja do mapiranja projekcija.


Na jednoj od Galebovih paluba moći će se pogledati »Pause screenings«, presjek radova najboljih autora digitalnih i kreativnih industrija, a u utrobi Galeba zanimljiva izložba »Elektronika Josipa Broza Tita« u organizaciji riječkog Peek&Poke muzeja. Prostori »Benčića« ugostit će Laserski samit jeftine grafike.