Građanska inicijativa

Facebook inicijativa za otkaz Frljiću i Blaževiću

Kim Cuculić

"Od programa koji je najavljen kao velika promjena, zasad nismo dobili ništa – ni najavljenog Šnajderovog »Hrvatskog Fausta«, ni »Vježbanje života«, a niti »Z« od Zajca u povodu 100. godišnjice njegove smrti. To što rade Frljić i Blažević pretvorilo se u »Hyde Park«, a u interijeru kazališta malo je napravljeno", rekla je Vedrana Spadoni Štefanić iz »Riječke enciklopedije Fluminensije«



RIJEKA » Vedrana Spadoni Štefanić iz »Riječke enciklopedije Fluminensije«, pokrenula je na Facebooku zahtjev za otkaz Oliveru Frljiću i Marinu Blaževiću, a za dignitet HNK-a Ivana pl. Zajca. Uz ovu građansku, ili kako kaže Spadoni Štefanić – narodnu – inicijativu stoji sljedeće obrazloženje: »Grad Rijeka je svoje povjerenje za vođenje središnje gradske kulturne institucije – Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca povjerio Frljiću & Blaževiću, koji su ga u manje od 6 mjeseci pretvorili u mjesto mržnje, antagonizama, nepoštovanja i nekulture. Otkaz«.


  Vezano uz to postavljeno je pitanje: »Da li podržavate zahtjev za otkaz Frljiću i Blaževiću?«, a ponuđeni su odgovori »da«, »podržavam!« »svejedno mi je« i »ne«. U dvadesetak sati uključilo se 357 članova, 88 njih izjasnilo se »za« otkaz, dok je samo jedan »ne«. Polje »svejedno mi je« ostalo je prazno.


  Vedranu Spadoni Štefanić pitamo zašto je odlučila pokrenuti ovu otvorenu grupu:  

  – Od početka pratim zbivanja vezana uz djelovanje novog intendanta riječkog HNK-a Olivera Frljića. U početku se činilo da će HNK Ivana pl. Zajca dobiti potpuno novi zalet – u stručnom i umjetničkom smislu. To je trebalo postati mjesto iz kojeg će progovoriti muze, a nažalost smo dobili mjesto ekscesa. U vrlo kratko vrijeme dvojac Frljić-Blažević uspio se posvađati i sa strukom, svojim kolegama. Od programa koji je najavljen kao velika promjena, zasad nismo dobili ništa – ni najavljenog Šnajderovog »Hrvatskog Fausta«, ni »Vježbanje života«, a niti »Z« od Zajca u povodu 100. godišnjice njegove smrti. To što rade Frljić i Blažević pretvorilo se u »Hyde Park«, a u interijeru kazališta malo je napravljeno.




  Umjesto katarze dobili smo širenje krivnje i zla, što je antiumjetnost. Nova uprava riječkog kazališta ne zaziva dobro, nego samo loše. Gdje su tu oprost i ljubav? Frljić i Blažević ne bave se teatrom, što je njihov posao, nego političkim aktivizmom. Riječko kazalište srozano je u kratko vrijeme – smatra Vedrana Spadoni Štefanić.