KONCERT U DVORANI HOTELA »ROYAL«

Ensemble Berlin zatvorio Festival Kvarner

Svjetlana Hribar

Četvrte su večeri publiku zabavili glazbenici Purpur orkestra, koji su – na radost publike – izvodili klezmer, tango, pop i irsku folk glazbu, a završnica se dogodila s Berlinskim ansamblom pod vodstvom violiniste Francesca Tagliavinija



OPATIJA » U velikoj dvorani najnovijeg opatijskog hotela »Royal«, koncertom Ensemblea Berlin, završio je ovogodišnji Festival Kvarner. Tijekom pet koncertnih večeri, publika je imala priliku vidjeti izvedbe dviju Haydnovih opera – koncertno »Armidu« i scenski »Orlanda Paladina« – zatim sjajan nastup klarinetista iz obitelji Ottensamer, oca Ernsta, sina Andreasa (nažalost ne i drugog sina Daniela, koji je bio najavljen). Koncert je bio prava parada zvuka klarineta, virtuozna je svirka oca i sina bila izvrsno popraćena orkestrom, koji je pod dirigentskom palicom Enriquea Mazzole muzicirao vrlo disciplinirano ali i nadahnuto!


   Četvrte su večeri publiku zabavili glazbenici Purpur orkestra, koji su – na radost publike – izvodili klezmer, tango, pop i irsku folk glazbu, a završnica se dogodila s Berlinskim ansamblom pod vodstvom violiniste Francesca Tagliavinija.


   Prve četiri koncertne večeri održane su u hotelu Kvarner, njegovoj Kristalnoj dvorani, sve su izvedbe bile vrlo dobro posjećene, kao i ona u hotelu »Royal«, posljednje večeri.




   Otkrivanje novih opatijskih koncertnih prostora zanimljivo je publici, pogotovo kad se radi i o novom hotelu, koji su mnogi, upravo povodom ovog koncerta, posjetili prvi put. No, dok su staklene stijene otvorile foaje prema moru i dozvolile povjetarcu da se umiješa među goste i donese pravu, mediteransku večernju svježinu, iste takve staklene stijene u koncertnoj dvorani, nisu bile najbolja kulisa koncertu, jer su pažnju odvlačili prolasci konobara, koji su pripremali posluženje pića za pauzu koncerta.


   No, Ensemble Berlin podario nam je izvrstan zvuk u ležernom izboruprograma – djela od Verdija, preko Mozarta do Lullyja – sve pod zajedničkim naslovom Le Puregeois Gentilhomme. Publika je pljeskom izmamila i dodatak, prigodnu Tartinijevu skladbu, inspiriranu Istrom.