Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. studenoga 2019.
Međunarodna misija

Dvojica astronauta koji su uspjeli prizemljiti nakon kvara na Sojuzu vraćaju se u svemir

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 12. listopad 2018. u 10:49 2018-10-12T10:49:00+02:00

 Čelnik ruske svemirske agencije Roskosmos izjavio je u petak da će dvojica astronauta, koji su se uspjeli prizemljiti nakon kvara na Sojuzu, ponovno letjeti i otputovat će na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) u proljeće iduće godine.

Dmitrij Rogozin, čelnik Roskosmosa, dao je tu izjavu dan nakon što su američki i ruski astronaut Nick Hague i Aleksej Ovčinjin preživjeli dramatično prisilno slijetanje u Kazahstanu pošto je njihova raketa pretrpjela kvar ubrzo nakon lansiranja s Bajkonura.

Haguea i Ovčinjina, koje je Sojuz trebao prevesti na Međunarodnu svemirsku postaju, pronašli su spasioci u Kazahstanu neozlijeđene i u dobrom stanju.
Rogozin je objavio u petak na Twitteru fotografiju na kojoj sjedi pored dvojice astronauta i rekao je da su doputovali u Moskvu.

NASA je objavila u četvrtak da se u trenutku polijetanja svemirskog broda Sojuz MS-10 dogodila »neočekivana situacija«. Aktivirani su sustavi spašavanja i raketa je aterirala u Kazahstanu.

Ova nesreća bio je prvi ozbiljni problem kod lansiranja koji je imala posada Sojuza od 1983. godine kada su astronauti jedva izbjegli eksploziju.

Sojuz je trebao prevesti američkog i ruskog astronauta do Međunarodne svemirske postaje gdje su trebali ostati šest mjeseci, no po prvim informacijama zakazali su motori rakete, oko dvije minute nakon polijetanja.

Novinska agencija Interfax citirala je u petak izvor upoznat s ruskom istragom koji je rekao da je kvar prve faze rakete Sojuz-FG izazvao neispravan ventil, iako je obavljena provjera ventila prije polijetanja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.