Festival

Drugi Porto Etno: Eksplozija zvukova, mirisa i okusa s različitih meridijana

Jasmin Đečević

Esma's Band Next Generation / foto Facebook službena stranica

Esma's Band Next Generation / foto Facebook službena stranica

Ovogodišnji festival glazbe i gastronomije publici će predstaviti kuhinju i rad riječkih nacionalnih manjina, ali i izvrsne etno, odnosno world music izvođače 



Ako volite sjajnu glazbu i izvrsnu hranu, onda kraj sljedećeg tjedna rezervirajte za novo izdanje festivala Porto Etno, jedinstvene manifestacije koja će u Exportdrvu na Delti prirediti apsolutnu eksploziju zvukova, mirisa i okusa s različitih meridijana i paralela. Ovogodišnji festival glazbe i gastronomije, nastao na temeljima tradicionalne riječke Etno smotre i manifestacije Bakanalije – Baka nije odavde, održava se 7. i 8. rujna i publici će predstaviti kuhinju i rad riječkih nacionalnih manjina, ali i izvrsne etno, odnosno world music izvođače poput Esma’s Band Next Generation, orginalnog benda legendarne Esme Redžepove, ili talijansko-senegalsku skupinu BandaNera Afrobeat.


Kreativna producentica programskog pravca Kuhinja u sklopu projekta Rijeka EPK 2020 i idejna začetnica Porto Etno festivala, Jelena Tondini, objašnjava kako su nacionalne manjine u Rijeci ne samo jako bitne već i prilično vidljive.



Porto Etno orkestar


Jedna od posebnosti Porto Etno festivala je i Porto Etno orkestar, bend sastavljan od vrsnih riječkih glazbenika koji će nastupiti s nekima od izvođača. – Jako je izazovno šetati između kultura, pripremati različiti sound i instrumente za različite izričaje od bossa nove, preko mađarskog folka do afričke poliritmije. Muzičar mora biti dobro pripremljen za to, zato u bendu i jesu ponajbolji instrumentalisti s ovog područja – kaže Zoran Majstorović. Za bubnjevima je Branimir Gazdik, klavijature svira Dorian Cuculić, bas Bojan Skočilić, gitaru Zvonimir Radešić, drugu gitaru i razne etno instrumente poput arapske lutnje Zoran Majstorović, dok su na udaraljkama Vanja Vitezić i Rajko Ergić.




– Ovo je definitivno najbolji način za prezentaciju »Luke različitosti«; gotovo ni u jednom gradu nema toliko puno iznimno aktivnih udruga nacionalnih manjina, na što smo jako ponosni. Najveća novost ovogodišnjeg izdanja festivala je što traje dva dana, hvatamo zalet za 2020. i planiramo svake godine uz jačanje programa, povećavati broj festivalskih dana – kaže Tondini.


Impresivni popis gostiju


Prvog dana festivala u prostoru Exportdrva, a ako vremenske prilike omoguće i ispred nekadašnjeg skladišta, s početkom u 18 sati kuhat će učenici opatijske Ugostiteljske škole, dok će u subotu, 8. rujna, svo bogatstvo svojih tradicionalnih kuhinja pokazati pripadnici riječkih nacionalnih manjina. Posebnost riječkog festivala je u tome da se ne radi o festivalu kuhanja na kojem svira neki bend, niti se radi o glazbenom festivalu na kojem možete nešto prigristi, već se radi o manifestaciji koja kombinira ta dva područja na iznimno visokoj razini, a najbolji dokaz za to je impresivni popis ovogodišnjih glazbenih gostiju.


Svaki dan planirani su nastupi četiriju izvođača, od kojih će polovina zasvirati s Porto Etno orekstrom koji vodi umjetnički direktor festivala Zoran Majstorović.


– Festivali obično nemaju svoj »kućni« orkestar i to je još jedna riječka posebnost. Nismo klasični prateći bend; izvođači s kojima ćemo nastupiti poslali su nam svoje materijale i mi ih pripremamo za koncert. Ovogodišnji izvođači su sve redom fantastični glazbenici, sviraju po cijelom svijetu i vjerujem da će publika uživati – kaže Majstorović.


Prvi dan, s početkom u 20.30 sati, otvaraju dva iznimna mađarska glazbenika; njihov najpoznatiji etno-jazz saksofonist Mihaly Dresch i violist Anatal Brasnyó, koji će nastupiti s Porto Etno orkestrom. Slijedi slovenski trio Širom koji zadnjih godina bilježi velike uspjehe, svira na najboljim europskim festivalima poput Midema i Roskildea i glasi za trenutno najbolji slovenski izvozni etno proizvod.



Najmlađima neće biti dosadno


Porto Etno festival i ove godine priprema različite radionice za klince kojima ne bi trebalo biti dosadno dok roditelji »njuškaju« po štandovima s hranom. Vladimir Provči vodit će likovnu radionicu, koja je prošle godine izazvala veliko zanimanje djece, Trgovačka i tekstilna škola imat će radionicu izrade marama s motivima nacionalnih manjina iz Rijeke, planirana je radionica tiskanja čipke na torbe i majice pa će djeca i roditelji moći napraviti i otisnuti svoju »porto etno majicu«, najmlađi predstavnici slovačke nacionalne manjice recitirati će slovačke dječje pjesmice, održat će se prezentacija mađarske bajke, a organizatori su osigurali i dvije tete čuvalice kako bi djeca cijelo vrijeme bila na sigurnom.


Na pozornicu se potom vraća kućni orkestar, kojem će se pridružiti Somalijka Saba Anglana, pjevačica i glumica koja svoje skladbe temelji na afričkoj tradiciji. Inače, radi se o umjetnici vrlo zanimljive biografije koja se skrasila u Italiji nakon što je s obitelji morala pobjeći iz rodne Somalije obzirom da je dijete iz miješanog braka. Prvu večer zatvorit će sarajevska Divanhana, skupina koja se bavi neosevdahom, odnosno prearanžiranim tradicionalnim sevdalinkama.


Brazilski i afrički ritmovi


Drugi dan otvaraju Porto Etno orkestar i Jennifer Cabrera Fernandez, meksička umjetnica koja sjajno pjevanje kombinira sa sviranjem udaraljki, ali i plesom u fantastičnim kostimima i narodnim nošnjama. Publiku će bez sumnje prodrmati i BandaNera Afrobeat, bend koji čine tri Senegalca i tri Talijana, a izvode obrade tradicionalnih afričkih skladbi i glazbu naslonjenu na afrobeat Fele Kutija, Sun Raa i slično. Brazilska pjevačica Denise Dantas, s kojom će također zasvirati Porto Etno orkestar, donosi ritmove bossa nove i sambe na riječku Deltu, a drugu večer, odnosno cijeli festival, zatvara Esma’s Band Next Generation s retrospektivom pjesama legendarne Esme Redžepove. Radi se o orginalnom Esminom bendu, sve su to njena posvojena djeca, bend vodi Simeon, njen prvi posvojeni sin a pjeva Eleonora, jedina djevojka među 46 djece koje je Esma Redžepova posvojila. Oni će izvesti neke od njenih najvećih hitova i najpoznatijih pjesama.


I Jelena Tondini i Zoran Majstorović naglašavaju kako je poenta festivala stvaranje manifestacije koja će nadživjeti sam EPK i koja će svake godine u Rijeku dovoditi sve veće zvijezde world music scene. To će naravno tražiti i sve veći budžet i sve zahtjevniju organizaciju.


– Držimo se toga da ne uništavamo ono što je prije bilo dobro, poput riječke Etno smotre, nego da na tome gradimo, to unaprijedimo i stvorimo nešto bolje. Nadamo se da ćemo jedne godine u Rijeci moći ugostiti slavni Womex, najveći svjetski world music sajam jer definitivno imamo potencijala za to – otkrivaju Tondini i Majstorović smjer u kojem bi se Porto Etno trebao razvijati.


S obzirom na dobru posjećenost prošlogodišnjeg festivala, raznolikost sadržaja prilgođenog gotovo svim generacijama, besplatan ulaz na koncerte, lokaciju u centru grada i primamljivu hranu uz prihvatljive cijene, organizatori se s pravom nadaju brojnoj publici koja bi se u ta dva dana još jednom mogla uvjeriti u svu kulturnu raskoš i otvorenost grada na Rječini.