Otkriće arheologa

Drevno groblje u Egiptu oktrilo tajnu graditelja piramida: ‘Ovo daje potpuno novo svjetlo’

Bojana Guberac

Foto: Ministry of Antiquities/Facebook

Foto: Ministry of Antiquities/Facebook

Otkriće groblja graditelja piramida pokazuje cijelom svijetu da piramide nisu izgradili robovi, već da su njegovi graditelji izgradili svoje grobnice pokraj kraljevih.



Arheolozi su otkrili drevno groblje u blizini poznatih egipatskih piramida u Gizi, priopćilo je egipatsko Ministarstvo antikviteta.


Priopćenju su nazočili ministar antikviteta Khaled El-Enany i bivši ministar antikviteta Zahi Hawass.


El-Enany je kazao kako posljednja otkrića i arheološki projekti koji su provedeni imaju ne samo znanstvenu i arheološku vrijednost, nego su i dobra promocija za Egipat i za čitav svijet jer pokazuju pravu sliku Egipta.





Hawass je istaknuo je da otkriće groblja graditelja piramida pokazuje cijelom svijetu da piramide nisu izgradili robovi, već da su njegovi graditelji izgradili svoje grobnice pokraj kraljevih.


Drvene grobnice u raznim bojama s vapnenačkim kipovima pronađene su na groblju starom 4500 godina, a najstariji otkriveni artefakt je vapnenačka obiteljska grobnica iz pete dinastije (oko 2,5000 godina prije Krista).


Istraživači su također pronašli obojene drvene kovčege s hijeroglifima iz kasnog razdoblja, a pronađene su i mnoge masivne drvene i glinene pogrebne maske, od kojih su neke sačuvale boju.



Egipat pokušava promicati arheološka nalazišta u nadi da će potaknuti turizam, koji je pretrpio veliki udarac nakon revolucije 2011. godine.