Riječko gradsko vijeće

Dramaturginja Magdalena Lupi Alvir nova ravnateljica Gradskog kazališta lutaka

Kim Cuculić

Foto Arhiv NL

Foto Arhiv NL

Oporbeni vijećnici zamjerili su što u programu Magdalene Lupi Alvir nema detaljno razrađenog financijskog plana, što natječaj predviđa, i tražili da se natječaj poništi

RIJEKA » S 21 glasom »za« i 13 »protiv«, na sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke dramaturginja Magdalena Lupi Alvir imenovana je za ravnateljicu Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Imenovanju je prethodila burna rasprava koju je otvorio Danko Švorinić (Lista za Rijeku), ukazujući na proceduralni propust u prijedlogu imenovanja predložene kandidatkinje za ravnateljicu GKL-a. U obrazloženju Kazališnog vijeća, naime, kao jedina mana programa Magdalene Lupi Alvir navodi se nedovoljno razrađen financijski plan, bez konkretnih brojčanih pokazatelja u prihodima i rashodima i tek s okvirnim i skicoznim planom iznalaženja sponzorskih i koprodukcijskih financijskih sredstava potrebnih za propulzivno djelovanje kazališta.     – No, budući da ostatak programa svjedoči o ozbiljnim namjerama kandidatkinje za radno mjesto ravnateljice, valja vjerovati kako će nedvojbeno kompetentnu umjetničku stranu vizije upravljanja kazalištem u punoj mjeri slijediti i ona poslovno-menadžerska, neophodna u današnjim tržišnim uvjetima poslovanja kazališnih kuća – piše u obrazloženju Kazališnog vijeća.  

Slovo zakona




Danko Švorinić podsjetio je da su uz prijavu kandidati bili zakonski obvezni podnijeti i financijski plan ostvarenja predloženog programa. Bojan Kurelić (Akcija mladih) ovome je dodao da je iz materijala koje je dobio vidljivo da su ostali kandidati podnijeli detaljne financijske planove. S obzirom na to, mišljenje je ovih vijećnika da formalno-pravni uvjeti natječaja nisu zadovoljeni i predloženo je ponavljanje natječaja. 


  Vijećnica Tea Čaljkušić-Mance (HDZ) također nije podržala izbor Magdalene Lupi Alvir, istaknuvši da se treba držati slova zakona te da se predloženi program bez financijske podloge svodi samo na skup lijepih želja. Vesna Buterin (HDZ) napomenula je i da financijski plan mora biti izražen u brojkama, čega u programu Magdalene Lupi Alvir nema. Nezavisna vijećnica Ljubica Dujmović-Kosovac zbog nepostojanja financijskog plana i kadrovske projekcije također nije podržala imenovanje Lupi Alvir, naglasivši da svi uvjeti natječaja moraju biti ispoštovani. 


  Ovim vijećnicima replicirao je gradonačelnik Vojko Obersnel: 


  – Sad je odjednom slovo zakona silno važno, kao da nismo svjesni okolnosti u kojima živimo. Tko danas uopće može predvidjeti financijski plan u sljedeće četiri godine? Što god napravili da zadovoljimo formu, to je »mrtvo slovo na papiru«. Stoga financijski plan ne vidim kao ozbiljnu prepreku da se izvrši izbor ravnateljice Gradskog kazališta lutaka – kazao je Obersnel.  

Mogućnost koprodukcija




Na ovo je odgovorio Danko Švorinić, rekavši da je poruka gradonačelnika da ne treba postupati prema zakonu jer su, eto, teška vremena. 


  U ime Kazališnog vijeća obratio se Davor Mišković, objasnivši da nije propisano kako bi financijski plan trebao izgledati, a pri izboru Magdalene Lupi Alvir uzeti su u obzir svi elementi njena programa koji je ocijenjen najkvalitetnijim. Mišković je kazao i da je struktura financiranja GKL-a jasna te da je Lupi Alvir navela mogućnost koprodukcija i povlačenja sredstava iz EU fondova. Podršku Magdaleni Lupi Alvir dala je vijećnica Gordana Petrović (HSU), ukazujući na visoke dosege i važnost Gradskog kazališta lutaka Rijeka. 


  Na kraju se obratila Magdalena Lupi Alvir, zahvalivši na povjerenju koje joj je ukazano i koje će na svaki način pokušati opravdati, kao i dokazati da malo Kazalište lutaka može biti veliko i bitno. Sadašnjoj ravnateljici GKL-a Zrinki Kolak Fabijan mandat prestaje 2. svibnja 2016. godine, a četverogodišnji mandat Magdalene Lupi Alvir počinje 3. svibnja 2016.