Stupila na dužnost

Dr. sc. Biserka Dumbović-Bilušić pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci

Nela Valerjev Ogurlić

Biserka Dumbović-Bilušić

Biserka Dumbović-Bilušić

Dumbović-Bilušić na dužnost je stupila 12. siječnja, nakon razriješenja Gordane Sobote Matejčić koja je na tom mjestu podnijela ostavku samo godinu i pol dana nakon imenovanja



Dr. sc. Biserka Dumbović-Bilušić, arhitektica s dugogodišnjim iskustvom rada u službi zaštite spomenika, nova je pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci. Na dužnost je stupila 12. siječnja, nakon razriješenja Gordane Sobote Matejčić koja je na tom mjestu podnijela ostavku samo godinu i pol dana nakon imenovanja, o čemu smo izvijestili krajem prosinca. 


   Nova pročelnica dolazi iz Zagreba, gdje je i rođena 1956. godine. Na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1980. godine, a poslijediplomski studij pohađala je od 1982. do 1984. Magistarski rad »Zaštita slike prostora povijesne jezgre Samobora« obranila je 1988. godine. Stručno se usavršavala u okviru studijskog boravka u Bundesdenkmalamtu u Beču 1992. godine, a doktorirala je na temi »Krajolik kao kulturno naslijeđe – Metode prepoznavanja, vrednovanja i zaštite kulturnih krajolika Hrvatske«. 


   Od 1981. zaposlena je u službi zaštite kulturne baštine, Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture, današnjem Konzervatorskom odjelu u Zagrebu, na poslovima konzervatora – višeg stručnog savjetnika. Na Katedri za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu predaje izborni kolegij »Zaštita krajolika«. 




   Kao vanjski suradnik niz godina sudjeluje u znanstveno-istraživačkim projektima Instituta za povijest umjetnosti: Povijest naselja Hrvatske (1994-1998), te na Arhitektonskom fakultetu na projektima Urbanističko i pejsažno naslijeđe Hrvatske kao dio europske kulture (2004-2012) i Naslijeđe urbanizma – Heritage Urbanism (2014-2018). 


   U svojstvu voditeljice i/ili koordinatorice projekta sudjelovala je u izradi više od stotinu konzervatorskih studija za prostorne i urbanističke planove različitih razina te dvadesetak studija za projekte obnove povijesnih građevina i sklopova, poglavito dvoraca i industrijskog naslijeđa. Bavi se problematikom zaštite povijesnih cjelina i kulturnog krajolika, a kao predstavnik Hrvatske 2011. i 2012. godine sudjelovala je na radionicama i skupovima Vijeća Europe – Europske konvencije o krajoliku. 


   Objavila je pedesetak znanstvenih i stručnih članaka, koautorica je jedne knjige i urednica četiri zbornika radova s međunarodnih konferencija. Dopredsjednica je Hrvatske sekcije Europskog vijeće za sela i male gradove (ECOVAST), čije su aktivnosti usmjerene na očuvanje kulturnog naslijeđa malih gradova i sela te krajolika.   

Bivša pročelnica Konzervatorskog odjela Rijeka Gordana Sobota Matejčić vratila se svom starom radnom mjestu više stručne savjetnice za pokretna kulturna dobra u KO Rijeka.