Voditeljica Ureda za kulturu riječkog Sveučilišta

Daniela Urem: Svi strateški projekti već su u fazi realizacije

Svjetlana Hribar

Dio elaborata Ureda za kulturu su i međunarodne ljetne majstorske radionice – filmska PIXEL i pijanistička Akademija Dino Ciani



U ponedjeljak, 1. srpnja, u sklopu programa cjeloživotnog obrazovanja, na riječkom Sveučilištu započinje Pixel Film, TV and New Media School. Radionica u Rijeku dovodi vrhunske filmske profesionalce koji će od 1. do 5. srpnja u pet intenzivnih dana filmske studente i zaljubljenike u film podučiti osnovama režije i produkcije. Nekoliko dana kasnije, točnije od 8. do 19. srpnja, pri Sveučilištu u Rijeci, a pod Visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, započinje prva međunarodna ljetna majstorska radionica – Glazbena akademija Dino Ciani, namijenjena studentima klavira iz cijelog svijeta. Oba su programa dio elaborata koji je osmislila voditeljica sveučilišnog Ureda za kulturu Daniela Urem, s kojom razgovaramo tim povodom. 


  Strateški projekti


– Elaborat s kojim je započela djelatnost Ureda za kulturu riječkog Sveučilišta, ima nekoliko strateških projekata, koji su svi krenuli u realizaciju. KVADART je već prešao u Studentski centar koji je utemeljen i ovom inicijativom, a pokrenuo je riječke studente na okupljanje oko vlastitih ideja. Stvaranje fondova u kulturi (fundraising), menadžement, razvoj publike i stvaranje raznih baza podataka koje će koristiti sponzori i partneri, ostali su u djelatnosti Ureda za kulturu i na tome dalje radim, kaže Daniela Urem, napominjući da je jedan od projekata i pokretanje »sveučlilišne kolekcije«, koja će popisati sve umjetnine koje se nalaze trenutno u vlasništvu Sveučilišta formirajući Primium kolekciju, a potom i specijalističke zbirke studenata riječke Akademije, kolekcije za iznajmljivanje, što bi sve trebalo voditi Sveučlišnoj galeriji.


  Iz Ureda za kulturu proizišle su dvije škole u sklopu projekta cjeloživotnog obrazovanja – Pixel i Dino Ciani.   – Treća bi trebala biti za menadžment u kulturi, a sve to bi trebalo nadalje voditi ka poslijediplomskom specijalističkom studiju svake od pojedinih oblasti.    Akademija Dino Ciani pod vodstvom našeg istaknutog mladog pinaista Gorana Filipeca, bila bi dio tog specijalističkog studija, čiji bi polaznici nakon pohađanja nastave imali priliku tijekom ljetnih mjeseci raditi s gostujućim profesorima, kao što već imamo organizirano ove godine.    Kakav je odaziv pijanista na ljetnu Akademiju Dino Ciani?   – Već imamo šesnaest prijavljenih, a očekujemo ukupno dvadesetak, što je idealan broj za rad pozvanih profesora. Pijanisti će uz predavače Gorana Filipeca, Nauma Gruberta, Epifania Comisa, Violette Egorove i Simona Trpčeskog imati priliku intenzivnog usavršavanja, a najbolji će polaznik radionice dobiti stipendiju za sudjelovanje na Akademiji 2014. godine.     Završni koncert će se održati u sklopu Riječkih ljetnih noći u Torpedu, 18. srpnja i čini mi se da je to za Akademiju vrlo dobar početak.   

Afirmacija i daljnji rad


Prvoga dana srpnja počinje i filmska škola, koju vode trojica u svijetu zaista afirmiranih filmaša.   – Da, voditelji radionica bit će direktor fotografije Vanja Černjul, zatim redatelj i scenarist Goran Dukić, te redatelj Mike Cahill. Predavači će govoriti o konkretnim aspektima stvaranja filma i prikazati primjere vlastith radova kao ilustraciju određenih problema. Predavanja i radionice obrađivat će teme vezane uz stvaranje, proizvodnju i plasman prvoga filma te problem filmske adaptacije literarnih djela, kratki film, rad s glumcima, filmskim izražajnim sredstvima i uporabi svjetla u dramske svrhe.     Prvo izdanje radionice Pixel Film, TV and New Media School zapravo je pilot kojim će se provjeriti koliko zanimanje postoji za ovu vrstu događanja, s namjerom da se sljedeće godine program proširi na razvoj i produkciju kratkometražnih filmova, u sklopu čega bi se polaznici pratili od razvijanja ideje do realizacije gotovog filma.  

  Ured za kulturu Sveučilišta u Rijeci surađuje s institucijama poput HKD-a, Art kina, MMSU-a HNK-a Ivana pl. Zajca, što omogućava realizaciju pojedinih projekata. Tako je u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti već održana velika izložba radova studenata s riječke APU, koja je gostovala u New Yorku, a izazvala je golemo zanimanje studenata. Takvi projekti nas zanimaju, jer otvaraju studentima mogućnost afirmacije i daljnjeg rada.