Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. siječnja 2020.
Nedjeljom na 1 stupac Tatjane Gromača Vadanjel

kolumna "Crni kaput" i zlatne epolete

"Crni kaput"  i zlatne epolete
"Crni kaput" i zlatne epolete
Autor:
Objavljeno: 15. svibanj 2016. u 12:27 2016-05-15T12:27:19+02:00

Amatersko djelo o Domovinskom ratu »Crni kaput« dobilo je dvije književne nagrade DHK-a, a autorica i tromjesečnu stipendiju. Dalmatinski komitet za ljudska prava davno je protiv nje podnio kaznenu prijavu zbog njenih postupaka u – Domovinskom ratu

Slučaj nesretnog proznog djela »Crni kaput« i njegove autorice Tanje Belobrajdić iz Vinkovaca akutni je slučaj, možda i paradigmatski, trenutne hrvatske kulture, vrijednosti koje ona uspostavlja, nagrađuje i želi promovirati. O ovom su nesretnom slučaju proteklih tjedana pisale novine, zahvaljujući čemu sada svi kojih se to društveno polje dotiče, za vjerovati je, znaju o čemu se radi.

No ponoviti ćemo još jednom – prozno djelo »Crni kaput«, neka vrsta  amaterskog, početničkog uratka, dakle s vrlo skromnim, ukoliko ne i manje od toga, udjelom literarne svijesti i vještine, o ratnim i braniteljskim iskustvima 90-ih iz Vukovara, Društvo hrvatskih književnika nagradilo je već dvjema uglednim nagradama – nagradom »Josip i Ivan Kozarac« i nagradom »Slavić«.

Autorica Tanja Belobrajdić, koja se ovim djelom inaugurirala u domaći književni svijet, već je dobila i tromjesečnu stipendiju – poticaj za daljnje književno stvaranje od Ministarstva kulture. Njenu knjigu objavio je lokalni, vukovarski izdavač, a kao autorica nije se javljala prije toga ni u kakvim recentnim književnim časopisima i glasilima. No, daleko od toga, može se i u »provincijskim« okolnostima izroditi »čudo«, a čudo s kojim je upoznata naša javnost jest u tome da je autorica tog djela – ponovno ću ga nazvati nesretnim jer je sve u vezi toga vrlo ne-radosno, i zahtijeva dugotrajno i bolno liječenje – tijekom nesretnoga Domovinskoga rata bila aktivna u ratnome splitskome zatvoru Lora, gdje se dobrovoljno i rado, u svojstvu tadašnje supruge zapovjednika logora koji je od nedavna na izdržavanju  kazne za učinjene zločine, iživljavala nad ratnim zarobljenicima...

O svemu tome postoje pisana i živa svjedočenja žrtava i svjedoka, njih dvadeset i četiri, a Dalmatinski je komitet za ljudska prava još 2009. godine državnim tijelima podnio kaznenu prijavu zbog postupaka gđe. Belobrajdić, tada udane Duić.

Tužna je to i bolna priča, i nije joj mjesto u kulturnoj rubrici, no ne bismo time prljali ruke da djelo »Crni kaput«, u koje je gospođa Belobrajdić »pretočila« svoja iskustva, prenamijenivši ih novim, mirotvornim i čovjekoljubivim okolnostima, nije od naše, ovdašnje kulture, proglašeno djelom »visoke kulture«.  

Ovdje vidimo, postajemo svjesni činjenice da gospođa Belobrajdić, i njene spisateljske i mirotvorne, dakle estetske i etičke perspektive, nisu niti približno »individualni proizvod«. Jer nagrade i stipendija uglednih udruga i institucija koje su joj za njena pregnuća dodijeljene, potvrda su vrijednosne uspostave jedne društvene mašinerije, kolektivističke patologije, koja sada ima i političke moći i potpore.

To je mjesto na kojemu se je potrebno malo zaustaviti, osvrnuti se uokolo sebe, i zapitati još jednom – tko smo, što smo, kuda idemo i čemu težimo? – onih nekoliko bazičnih filozofskih pitanja kojima bi se, po prirodi stvari i vlastite naravi, trebalo baviti svako duhu i duševnosti okrenuto biće.

Osjećaj mi govori da nije zgorega ukoliko još jednom podsjetimo da postoje mjesta na kojima je potrebno podvući jasnu crtu, preko koje nije moguće dalje ići. To su mjesta na kojima se zlo sa svojim učincima relativizira, ili se želi, preobučeno u novo ruho, apostrofirati kao dobro.

Na protivljenje takvim bogohulnim – jer su protuprirodne – djelatnostima ne nagone nas ni dobar ukus, ni vjera, ni osobne vrijednosti, ni obrazovanje, već onaj čovjek u nama (na kojega se pozivaju i autorica ovog nesretnog djela, i njeni apologeti), koji bi ipak još nešto malo želio živjeti, ukoliko možda i ne posve dostojanstveno, onda barem ne postiđen pred sobom i pred svijetom, koji i onako sve zna i sve vidi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.