Dvodnevna konferencija

Čak 140 sudionika predstavit će izazove i razloge za volontiranje u kulturi na EPK 2020

Doris Žiković

Jelena Androić, Marta Hauser, Lejla Šehić Relić, Irena Kregar Šegota i Jolanda Todorović / Snimio Sergej DRECHSLER

Jelena Androić, Marta Hauser, Lejla Šehić Relić, Irena Kregar Šegota i Jolanda Todorović / Snimio Sergej DRECHSLER

Mnoge su europske prijestolnice kulture ostavile trag u memoriji svojih građana upravo volonterskim programima koje su u godini titule provodile u svojem gradu. Upravo kroz volontiranje, najveći će broj građana biti direktno uključen u program Rijeke 2020 – EPK pa je važno unaprijed osvijestiti koji su specifični izazovi i razlozi za volontiranje u kulturi – kazala je Šehić Relić



RIJEKA – Europski volonterski centar, Hrvatski centar za razvoj volonterstva, Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i Grad Rijeka 19. i 20. travnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku organiziraju međunarodnu konferenciju »Volontiranje u kulturi« koja će okupiti 140 predstavnika volonterskih centara i brojne europske organizacije koje u svoj rad uključuju volontere te ostale polaznike povezane s temom. Financira je program Europske unije – Europa za građane i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Najavili su to na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u riječkoj Galeriji Kortil Lejla Šehić Relić, dopredsjednica Europskog volonterskog centra i članica Izvršnog odbora Hrvatskog centra za razvoj volonterstva, zatim Marta Hauser, voditeljica Volonterskog centra Udruge SMART, te Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva TD RIJEKA 2020 d.o.o. i Jolanda Todorović, voditeljica Galerije Kortil.


Specifičnosti volontiranja u kulturi


Dvodnevna međunarodna konferencija okupit će predstavnike volonterskih centara, koordinatore volontera i drugih sudionika povezanih s temom konferencije, kazala je Jelena Androić, voditeljica odnosa s javnošću Rijeka 2020 – EPK istaknuvši da je svrha konferencije u jačanju kapaciteta, ponajprije lokalne kulturne zajednice. Kako se održava tijekom Europske godine kulturnog naslijeđa, jedan je od njenih ciljeva ustvrditi koje su specifičnosti volontiranja u kulturi.


– Mnoge su europske prijestolnice kulture ostavile trag u memoriji svojih građana upravo volonterskim programima koje su u godini titule provodile u svojem gradu. Upravo kroz volontiranje, najveći će broj građana biti direktno uključen u program Rijeke 2020 – EPK pa je važno unaprijed osvijestiti koji su specifični izazovi i razlozi za volontiranje u kulturi – kazala je Šehić Relić istaknuvši da je Hrvatska već osam godina članica Europskog volonterskog centra kojeg čini mreža više od 60 organizacija posvećenih promociji i podršci volonterstva u Europi, na nacionalnim i lokalnim razinama. Prema njezinim riječima upravo ova konferencija doprinijet će da građani prestanu biti samo publika već da se uključe u kreiranje programa u kulturi koja otvara široku platformu i otvara mostove njihovog povezivanja s kulturnim događanjima. Razvoj volontiranja u kulturi dio je i naslijeđa koji će za sobom ostaviti projekt Rijeka 2020 – EPK pa će konferencija poslužiti kao izvrsna platforma za razgovor i produbljivanje tema volontiranja, kulture, interkulturalnog dijaloga, brige o pravima i dobrobiti volontera u području kulture, te društvenih vrijednosti. Zaključila je da je Rijeka dobijanjem titule EPK postala vrlo važna ne samo u Hrvatskoj već i u cijeloj Europi.


Izložba »Volonteri za EPK«


– Udruga SMART već jedanaest godina razvija volonterstvo na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini, kazala je Marta Hauser naglasivši da će sudionici konferencije naučiti kako zaštititi pravo i dobrobit volontera u kulturi, te kako razvijati njihove specifične vještine. Također će se razmotriti motivacija volontera u kulturi, često povezana s njihovim zanimanjem za umjetnost ili povijest, te kako te specifičnosti u motivaciji uzeti u obzir prilikom koordinacije volontera u području kulture, dodala je Hauser.Konferencija će započeti pojašnjavanjem kompleksnosti projekta EPK i upoznavanjem s aktivnostima Europske godine kulturne baštine. Plenarna izlaganja uključit će studije slučaja o specifičnostima i razlikama volontiranja u državnim i lokalnim institucijama, u neprofitnim organizacijama te na raznim kulturnim događajima. Studije slučaja predstavit će lokalne organizacije s dugogodišnjim iskustvom rada s volonterima – Gradska knjižnica Rijeka, Udruga Ri Rock te Pulski i Motovunski filmski festivali, ali i međunarodni gosti poput predstavnika Manchester muzeja i EU – Japan Festa.

U okviru konferencije, najavila je Jolanda Todorović, sutra u 20,30 sati u Galeriji Kortil bit će otvorena izložba »Volonteri za EPK« o procesu rada na programskim pravcima projekta Rijeka 2020 – EPK. Zamišljena je kao radni atelier i prostor za razgovor sa sadašnjim i budućim volonterima, svim gostima i građanima koji se žele uključiti te prilika za poticanje i osmišljavanje programa sa zajednicom i za nju, a ostaje otvorena do 30. travnja. To je prilika da građani otvoreni za volonterstvo iščitaju naš grad ne neki sasvim drugi način, zaključila je Todorović.