Potraga za počiniteljem

Brojne teorije: Krađa Picassove “Jacqueline na mostu” u Rovinju djelo je profesionalca

Mateo Sardelin

Snimio Mateo SARDELIN

Snimio Mateo SARDELIN

Što se dogodilo samo možemo pretpostaviti. Naime, sve je uredno i pedantno odrađeno, pa vjerujem da je tat, dobro znao što radi. Dakle, prerezana je zaštitna traka, čavlići su uredno odvijeni, kutija podignuta i otuđen predmet. Potom je sve opet, postavljeno na svoje mjesto



Iz Zavičajnog muzeja Grada Rovinja u utorak poslijepodne nepoznati počinitelj ukrao je umjetninu, srebrni pladanj, koji je bio izložen na izložbi djela Pabla Picassa, izvijestila je u četvrtak Policijska uprava istarska. Srebrna umjetnina, naziva “Jacqueline na mostu”, kružnog je oblika, promjera oko 30 centimetara i teška oko 1950 grama,  a kako navodi policija,  vrijednost joj je nekoliko stotina tisuća kuna. 


-Nakon svake krađe vrijedne umjetnine puno je teorija o tome što se, kada i kako dogodilo. No, pretpostavaka koja drži vodu je da je predmet otuđen u srijedu prijepodne, kad je i primijećeno da ga nema. Naravno, odmah su obaviješteni kriminalisti i sastavljen zapisnik, veli nam Nataša Mrkonjić, organizatorica rovinjske izložbe i suradnica  galerije “Deva Puri” iz Bleda, koja je zakupila prostor Muzeja.


Valja istaknuti i da je ova nesvakidašnja krađa, inače prva u povijesti rada i izložbenih djelatnosti  galerije “Deva Puri”, izvedena vrlo profesionalno. Naime, na drugom katu muzeja, u kojem je i postavljena izložba velikog Pabla Picassa nema, barem vidljivih,  tragova otuđenja. Naime, kutija od pleksiglasa uredno je postavljena na postolju, i na prvi pogled, ali i iz razloga što je svijetlost reflektora obasjava, čini se sve u redu. Ostali predmeti nisu dirani no, tanjura koji je ujedno i jedan od najljepših i najvrjednijih iz kolekcije, nema. 




-Što se dogodilo samo možemo pretpostaviti. Naime, sve je uredno i pedantno odrađeno, pa vjerujem da je tat, dobro znao što radi. Dakle, prerezana je zaštitna traka, čavlići su uredno odvijeni, kutija podignuta i otuđen predmet. Potom je sve opet, postavljeno na svoje mjesto. S obzirom da je riječ o predmetu, promjera 42 centimetara, a shodno činjenici da se u galerijski prostor ne ulazi s torbama i ruksacima, vjerujem da je odnesen ispod košulje ili majice, kaže Nataša Mrkonjić, od koje doznajemo i da je u pravo u vrijeme otuđenja, dakle u srijedu prije podne bilo manjih problema s alarmom.


-Možda, je i “kvar” s alarmom bio isplaniran jer su svi pogledi neko vrijeme bili usmjereni u prizemlje, U svakom slučaju, nadamo se da će policija ipak ući u trag lopovu, rekla nam je za kraj Nataša Mrkonjić.


Od vlasnika galerije “Deva Puri”, Davida Rizjanceva, koji je neugodno iznenađen ovom krađom, doznajemo da je pored policije, i osiguravajuće kuće o krađi srebrnog tanjura obaviješten i vlasnik umjetnine.


-Siguran sam da je lopov točno znao što radi i koju će umjetninu otuđiti. Na nama je sada jedino da čekamo i vidimo što će se dogoditi, kaže Rizjancev, koji je suradnju sa Zavičajnim muzejom Rovinj, započeo prošle godine izložbom eksponata Salvadora Dalija koju je pogledalo oko pedeset tisuća posjetitelji.  Odlična suradnja nastavljena je i izložbom “Godine na Azurnoj obali Pabla Picassa”, otvorenom početkom travnja i koju je do sada razgledalo više od deset tisuća ljudi.


Policija istražuje sve okolnosti događaja i traga za nepoznatim počiniteljem, te poziva građane koji imaju saznanja o nestaloj umjetnini da se jave u rovinjsku Policijsku postaju na brojeve 192 ili 052/538 239, a sve korisne informacije mogu proslijediti i na e-mail [email protected] . 


Izložba jednog od najosebujnijih umjetnika 20. stoljeća, Pabla Picassa, pod nazivom  “Pablo Picasso: Godine na Azurnoj obali”, otvorena je u Zavičajnom muzeju Grada Rovinja početkom travnja, a na njoj je predstavljeno dosad najmanje istraženo područje u slikarevom opusu, keramika.


Organizator izložbe i vlasnik eksponata je jedna slovenska galerija. Izložba je napravljena na temelju triju zasebnih zbirki i čini je 60-ak keramičkih predmeta, predmeta od srebra te plakata koje je Picasso stvarao u povodu godišnjih izložbi keramike u selu Vallauris na jugu Francuske. Svi izloženi umjetnički eksponati nastali su u razdoblju između 1947. i 1971. godine.