Tribina u Palachu

Biti i Josipović pripremaju operu inspiriranu Beatlesima

Davor Mandić

Olja Dešić, Svjetlana Hribar, Ivo Josipović i Marina Biti / Snimio Vedran KARUZA

Olja Dešić, Svjetlana Hribar, Ivo Josipović i Marina Biti / Snimio Vedran KARUZA

Još 2008. sam razmišljao o operi »Lennon«, ali glavni lik i inspiracija bio mi je Chapman, obožavatelj Beatlesa koji postaje ubojica. Tražio sam libreto, ali ga nisam našao. Onda su došli izbori pa nije bilo vrijeme, a kad je sve prošlo spomenuo sam negdje da radim na tome i došao je poziv Marine Biti. Poslala mi je sinopsis i komad libreta i moram reći da je dobro pogodila moju žicu prema operi. Nadam se da ćemo operu praizvesti za godinu/dvije – rekao je Josipović



RIJEKA Beatlesi su onoliko vječni koliko je vječna njihova muzika, a razloga za javni govor o njima uvijek će se lako naći. Razlog može biti komemorativne naravi jer ljudski život, za razliku od glazbe, ipak ne može biti vječan.


Tako je prošli tjedan preminuo pridruženi beatle, producent George Martin. A razlog može biti i u životu, erosu, pa i stvaralačkom zanosu koji će proizvesti neko novo djelo nadahnuto upravo Beatlesima. Sinoć održana tribina »Beatlesi. Pogled unatrag, pogled unaprijed« imala je u svom poticaju i jedno i drugo, a u OKC-u Palach, u organizaciji doktorskog studija »Izdavaštvo i mediji« Filozofskog fakulteta u Rijeci i Udruge OZ, okupila je solidan broj ljudi.


Možda je to bilo zbog teme, a možda i zbog nekad najpopularnijeg političara – Ive Josipovića. On je, naime, jučer gostovao na Filozofskom fakultetu te održao predavanje za polaznike »Izdavaštva i medija«, ali i šire zainteresiranu javnost.




U Palach je došao u ležernijem izdanju iako se, kako je rekao, premišljao hoće li spontanim imidžem podržati ležernost teme o Beatlesima ili će doći formalnije odjeven.


Bezkravatnom Josipoviću društvo je radila sveučilišna profesorica Marina Biti, a upravo u tom društvu valja tražiti i onaj drugi razlog za ovu tribinu, koji se utječe stvaralačkom erosu. Biti i Josipović najavili su da pripremaju operu za koju će ona napisati libreto, a Josipović glazbu, koja će biti inspirirana Beatlesima. No priča s operom krenula je puno ranije, prije nego što je Josipović postao predsjednik.


– Još 2008. sam razmišljao o operi »Lennon«, ali glavni lik i inspiracija bio mi je Chapman, obožavatelj Beatlesa koji postaje ubojica. Tražio sam libreto, ali ga nisam našao. Onda su došli izbori pa nije bilo vrijeme, a kad je sve prošlo spomenuo sam negdje da radim na tome i došao je poziv Marine Biti. Poslala mi je sinopsis i komad libreta i moram reći da je dobro pogodila moju žicu prema operi. Nadam se da ćemo operu praizvesti za godinu/dvije – odgovorio je Josipović na pitanje moderatorice tribine Svjetlane Hribar.


Na pozornici u Palachu bio je stasom, glasom, ali i gitarom još i Olja Dešić koji je izvodio pjesme Beatlesa, a što su ujedno bili i najbolji dijelovi tribine. Pa je tako publika mogla saznati i kako počinju ideje Beatles revival bandova, a tako i riječkog.


– Prvo započneš doma. Uzmeš knjigu s akordima i mukotrpno ponavljaš, jer kod revival benda je bitno da je sve originalno. A kad pogledate – John i Paul su napisali 300 pjesama, od kojih mi znamo 299. Nikad nisu napisali dvije iste pjesme i nikad se nisu digli sa sessiona bez pjesme, a u skladanju su se uvijek nadopunjavali. Kod Beatles revival bendova zato je više u fokusu pjesma, a manje vizual, kao što je npr. kod Elvisa – rekao je Dešić.