Galeriji Greta

Bijeg od kakofonije modernog svijeta: Riječka slikarica Sanja Jureško izlaže u Zagrebu

Maja Hrgović

Radovi iz ciklusa »Tišina«... Sanja Jureško uz podvodni portret svoje sestre / Snimio Denis LOVROVIĆ

Radovi iz ciklusa »Tišina«... Sanja Jureško uz podvodni portret svoje sestre / Snimio Denis LOVROVIĆ

Uvod u ovaj projekt dala je prošle godine na 11. godišnjoj izložbi Erste Fragmenti, čiji je strogi selekcijski proces prošla njezina slika »Muk« iz ovog ciklusa



Ponekad više govori ono čega nema, nego ono čega ima; tako o duhovnom stanju ovog modernog svijeta najviše govori akutni izostanak – tišine. Slikarica SanjaJureško uspijeva je pronaći pod vodom, gdje njezina prekrasna sestra s mukom drži dah. Ciklus »Tišina« predstavljen je preksinoć na izložbi u Galeriji Greta, kao prvi veliki nastup mlade slikarice nakon njezina stjecanja akademske titule; nedavno je magistrirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Zlatka Kauzlarića Atača.


Uvod u ovaj projekt dala je prošle godine na 11. godišnjoj izložbi Erste Fragmenti, čiji je strogi selekcijski proces prošla njezina slika »Muk« iz ovog ciklusa.


– Živimo u svijetu prezasićenom bukom informacija. Svaki dan smo bombardirani podražajima najrazličitijih vrsta. Takvo okruženje dovelo je do paradoksa da se u suvremenom svijetu bavimo apsolutno svime, samo ne sami sobom – ističe SanjaJureško, navodeći ishodišta inspiracije za ove radove.




– Traženje potpune tišine je uzaludno, stoga kroz portret sestre uranjam, dramaturški, u tišinu pod morem. Sama tema me navodi da likovnom interpretacijom uđem u psihologiju portreta, koji se pod utjecajem vode i nedostatka zraka deformira te me navodi na drugačiji pristup slikanja od mimetičkog portreta, objašnjava slikarica.


Sanja Jureško rođena je 1990. godine u Rijeci, gdje je maturirala na Grafičkom odsjeku u Školi za primijenjenu umjetnost. Zapaženi ciklus slika »Tišina«, u kojem se bavi problematikom stanja svijesti modernog čovjeka koji žudi za tišinom i izolacijom od svijeta prezasićenog bukom informacija, bavila se i ranije, u slikarskom ciklusu portreta »Psihijatrica«.


Izložba ostaje otvorena do 27. svibnja.