Uređenje Trga pul Vele crikve

Atraktivni mozaici na uvid javnosti

Nela Valerjev Ogurlić

Nadamo se dobroj suradnji i uspješnoj realizaciji, unatoč »naknadnoj pameti« – poručio je gradonačelnik Vojko Obersnel



RIJEKA Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i arhitekt Igor Franić jučer su potpisali ugovor o izradi kompletne projektne dokumentacije za uređenje Trga pul Vele crikve u Starom gradu. Ugovor dolazi kao rezultat javnog natječaja za arhitektonsko-urbanističko rješenje uređenja trga, završenog u veljači ove godine, na kojem je Igor Franić osvojio prvu nagradu. 


  – Riječ je o prostoru izuzetno važnom za Rijeku, naglasio je gradonačelnik prilikom potpisivanja ugovora. Realizacijom projekta bit će prezentirana rimska povijest Rijeke, do sada slabije poznata široj javnosti. Rješenje Igora Franića omogućuje da steknemo uvid u nalaze koji dopunjuju sliku o tom povijesnom razdoblju, a osobito mozaike ranokršćanske bazilike iz 5. stoljeća. Ujedno, dobit ćemo i lijepo uređen trg koji također ima svoju važnost, jer se nalazi ispred jedne od najstarijih crkvi u gradu, te nekadašnje katedrale, dodao je Obersnel.  

Rasprava je završena


Gradonačelnik je naglasio kako se nada dobroj suradnji svih uključenih u daljnju realizaciju projekta, iako nakon svakog natječaja ima »naknadne pameti«, čime je očito aludirao na raspravu treba li mozaike uopće otvarati, koju je dio stručnjaka pokrenuo po zaključenju natječaja i odabiru Franićevog rada. 


  – U natječaj su bili uključeni svi relevantni stručnjaci i predstavnici nadležnih tijela tako da je za mene rasprava završena u trenutku kad je ocjenjivački sud odabrao rad, poručio je Obersnel dodavši kako će kroz izradu projektne dokumentacije biti razmotreni svi tehnički detalji koje treba razraditi do konačne realizacije, a isto je najavio i Igor Franić, rekavši kako će još na papiru pokušati predvidjeti i riješiti sve probleme. 


  – Projektirati i graditi u današnjem vremenu veliki je privilegij, a na ovako značajnom mjestu to je i velika obaveza, rekao je Franić, zahvalivši na ukazanom povjerenju.   Za izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta ugovorena je cijena u iznosu od 924.250,00 kuna. Maksimalni rok za izradu idejnog projekta je 120 dana, za glavni projekt 180 dana, a za izvedbeni projekt 150 dana.  

Posebnost projekta




Za provedbu arhitektonskog natječaja Grad Rijeka utrošio je 383.287,00 kuna, a svemu su prethodila arheološka istraživanja HRZ-a, financirana sredstvima spomeničke rente u iznosu od 1.941.640,00 kuna. Istraživanjem su otkrivene dvije građevinske faze antičkog termalnog kompleksa, snažan bedem koji je opasavao grad, manji dio antičke prometnice, ostaci ranokršćanske bazilike s reprezentativnim mozaicima i prvim cjelovitim sarkofagom na području Rijeke, te kasnosrednjovjekovno groblje.


Prema idejnom rješenju Igora Franića cijeli prostor trga tretiran je kao jedinstvena ploha određena pravilnom strukturom paralelno postavljenih horizontalnih greda između kojih će biti biti betonske, drvene, metalne i staklene trake.


Njima će se definirati zone i smjerovi kretanja, a kroz staklene trake bi trebali postati vidljivi i mozaci. Posebnost projekta bit će i mogućnost otvaranja sonde u kojoj će biti prezentirani nalazi, podizanjem dijela parterne površine.