Apel umjetnika

Antonio Kiselić Odjelu za kulturu Grada Rijeke: Isplatite kulturnjacima zaostatke za tri godine!

Asja Perović, dr. med.

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA



RIJEKA Antonio Kiselić, umjetnik i aktivist, obraća se javnim pismom Odjelu gradske uprave za kulturu Grada Rijeke:


– Ovoga puta obraćam vam se javno, nakon niza direktnih i indirektnih pokušaja skretanja pozornosti na alarmantno stanje u kojemu se nalaze nezavisne organizacije, kreativni pojedinci te institucije u kulturi grada Rijeka,a poradi neisplaćenih programskih sredstava iz javnih potreba u kulturi Grada koje čak datiraju iz 2013. godine, a zaključno s 2015. Metoda sustavnog obećavanja, odgađanja, ignoriranja i izgovaranja za isplate koje se za pojedine programe nikada nisu dogodile, a obvezali ste ugovorom isplatiti, dovele su do neizbježnog gubitka povjerenja, čime ste izgubili svoj dignitet, obraz i svrhu u zajednici. Razočaran sam i umoran od činjenice da kao mladi umjetnik i kulturni radnik u području vizualnih i izvedbenih umjetnosti s mnoštvom realiziranih međunarodnih, nacionalnih i lokalnih projekata i programa u godini koju je Europska unija prozvala godinom razvoja, pod motom »Naš svijet, naše dostojanstvo, naša budućnost«, moram upravo javnim putem tražiti svoja osnovna ljudska prava.

Maćehinski odnos institucije Grada Rijeke putem nepravovremene isplate sredstava, manjka senzibiliteta i nedovoljne komunikacije sa širim akterima na sceni dovela me je na sam rub egzistencije i činjenice da proteklih desetak dana ovisim isključivo o novčanoj pomoći i donacijama u hrani prijatelja i kolega sa scene. Osjećam se kao umjetnik, radnik i čovjek poniženo, pogotovo jer sam s punim povjerenjem odabrao Rijeku kao svoj dom u kojem želim stvarati, kreirati i razvijati, ne samo svoja znanja i talente, već i one u zajednici, za sve građanke i građane, djecu i mlade.


Apeliram na Odjel gradske uprave za kulturu Grada Rijeke da se isplate zaostaci za 2013., 2014. i 2015. godinu svim akterima na sceni te  poveća  međusobni dijalog, vezano uz goruće probleme s kojima se suočavamo. Apeliram na Odjel gradske uprave za kulturu da se pridržava Strategije razvoja kulture Grada Rijeke od 2013. – 2020. koju je sam i donio.Pozivam Grad Rijeku i Odjel za kulturu da smogne hrabrosti i započne dijalog sa svojim, živim različitostima i problemima koje im stvara! Ovo je ujedno i reality check jesmo li kao zajednica spremni priznati pogrešku i krenuti u nove početke i projekte, posebice kao što je Europska prijestolnica kulture? Naše različitosti ujedinit će se tek u trenutku kada stvorimo ozračje povjerenja i poštivanja, koje će dovesti do njihovog istinskog prihvaćanja. U suprotnom, ne želim podržati svoj, niti bilo čiji ostanak u gradu koji nije voljan napraviti ozbiljne pomake u politikama koje rezultiraju nedovršenim i nedovoljno artikuliranim rješenjima, koji perpetuiraju nove probleme.Mi, kulturnjaci grada Rijeke trenutačno smo vaš jedini resurs, baza i partneri za titulu Europske prijestolnice kulturu, no ponajviše izvor mogućnosti za održivi razvoj zajednice. Pitanje je samo hoćete li tu mogućnost u suradnji s nama znati upotrijebiti kao jedan od alata regeneracije i razvitka ili ćete nastaviti dosadašnje prakse? Da bismo zaživjeli kao istinska luka različitosti potrebno je izložiti se i izaći iz sigurnog osobnog prostora, ustaljenih institucionalnih formi koje proživljavaju krizu i ne umiju iznaći rješenja za stanje u kojemu se kao društvo nalazimo.

Potrebno je više nego ikada promijeniti paradigmu građenja svijeta za građane, u izgradnju svijeta s građanima! No, jesu li riječki institucionalni mastodonti, koji do sada nisu dokazali spremnost za ozbiljne reforme uopće sposobni pojesti svoj ego i napraviti najteži, početnički korak?




Nazovite me naivnim, no vjerujem kako još uvijek možemo iznaći rješenja i izgraditi prostor komunikacije za kreiranje razvojnih modela suradnje, no za to nam je potrebna iskrena, obostrana intencija, bez fige u džepu. Korak je na Vama – nemojte nas dodatno razočarati! Učinite ono što smatrate nemogućim – mogućim! Potrebne su samo volja i zajedništvo – reagira Antonio Kiselić.