Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 27° 1
Sutra: 28° 30° 2
19. lipnja 2018.
Omiš

Almissa Open Art festival: Neka tebi kušin bude stina, pizda ti materina

Riječka umjetnica Tajči Čekada   / snimio R. BRMALJ
Riječka umjetnica Tajči Čekada / snimio R. BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 8. kolovoz 2017. u 19:30 2017-08-08T19:30:06+02:00

Kustos Slaven Tolj objašnjava da festival ne želi biti jedna od sastavnica klasične turističko-kulturne ponude koja participira u proizvodnji ljetnog privida blagostanja

 Osmi Almissa Open Art festival bit će održan u javnim gradskim prostorima Omiša od 10. do 14. kolovoza. Naziv ovogodišnjeg programa je »Neka tebi kušin bude stina, pizda ti materina« i poziv je lokalnim stanovnicima i turistima kao privremenim građanima Omiša na kolektivnu akciju građanskog neposluha, na otvoreno i glasno negodovanje. Umjetnici i njihovi radovi samo su okidač tog neposluha i zajedničkog krika pobune i nepristajanja – ističe se u najavi manifestacije. Kustos je Slaven Tolj, koji objašnjava:

– Almissa Open Art ne želi biti jedna od sastavnica klasične turističko-kulturne ponude koja participira u proizvodnji ljetnog privida blagostanja. Zato ove godine koncepcija slijedi ideju dubrovačke Art radionice Lazareti i programa »Grad je mrtav. Živio Grad!«, jer bez precizne najave ulazimo u javni prostor, izlazimo na ulice i trgove, ali ne kako bismo zabavili publiku i predstavili sebe i svoja razmišljanja, već kako bismo izazvali reakciju i pokrenuli promjenu.

Dosadašnja Almissa predstavljala je uglavnom hrvatske autore, a na ovogodišnjoj sudjeluju i autori iz drugih zemalja. To je dobro. Omiš je poznat kao središte klapskog kruga i festivala koji je doveo klapsko pjevanje do razine svjetske baštine pa ćemo se u programu Almisse naslanjati i na kontekst u kojem radimo, proizvodeći glasove koji ne sadrže ništa od uznositosti sadržane u formi nastupa klapa.

Ideje velikog Tomislava Gotovca i njegovih verbalnih performansa punih psovki i vulgarnosti, performans Jusufa Hadžifejzovića »Od kiča do krvi samo je korak« i obrada pjesme klape Intrade »Croatio iz duše te ljubim« od strane benda Ilija i Zrno Žita – okosnica su rodoljubnog programa koji komentira stvarnost koju živimo. Javljamo se pučkim a capella kričanjem umjesto pučkog pjevanja – navodi Tolj.

Ove godine zastupljeni su autori Tajči Čekada, Tom Gotovac, Jusuf Hadžifejzović, Pino Ivančić, Siniša Labrović, Barić/Bavčević/Marković+klapa, Kata Mijatović, Giovanni Morbin, Eun Su Lim, Zoran Pavelić, Ivana Pegan Baće i Selma Selman.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka