Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
3. travnja 2020.
Soul Makossa

Afrička džez legenda Manu Dibango prva žrtva Covida-19 među slavnima

Foto: facebook.com/ManuDibangoOfficie
Foto: facebook.com/ManuDibangoOfficie
Autor:
Objavljeno: 24. ožujak 2020. u 13:57 2020-03-24T13:57:51+01:00

Manu Dibango, saksofonist iz Kameruna i legenda afrodžeza, umro je u dobi od 86 godina od posljedica bolesti Covid-19, objavi je u utorak član njegova menedžerskog tima.

Autor jednog od najvećih hitova  snimljenog 1972. "Soul Makossa", prva je svjetska zvijezda podlegla koronavirusu.

"Umro je rano ujutro u bolnici u pariškoj regijI", rekao je menadžer Thierry Durepaire, javlja agencija AFP.

Rođen u Kamerunu, Dibango  je u Francusku stigao ranih 50-ih godina kako bi studirao džez i saksofon u gradu Reimsku gdje je počeo svirati u noćni klubovima, stoji u njegovoj biografiji. 

"Pogreb će zbog pandemije biti u vrlo uskom krugu obitelji, a komemoracija će se održati čim to bude moguće", stoji na računu Facebbooka te džez zvijezde.

"Saks je seksi. Sviram i druge instrumnete, no bolje se izražavam saksofonom", rekao je lani u intervjuu za program Basique Dibango koji također svira klavir, orgulje i vibrafon.

"Soul Makossa", skladba kojom se proslavio, imala je neobičan put. Bila je snimljena na B strani ploče od 45 okretaja jer je  A strana bila rezervirana za himnu nogometnoj momčadi Kameruna u prigodi Afričkog kupa nacija.

Dibangovu skladbu otkrili su njujorški DJ-i i ona je osvojila svijet u tisuću verzija.

Manu Dibango optužio je producente Michaela Jacksona za plagiranje jer je u hitu "Wanna Be Startin' Somethin'  korišten ritam iz "Mamase, mamasa, makossa", no spor je riješen na sudu  financijskom nagodbom. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.