Uvažavanje različitosti

7. Festival židovskog filma u Zagrebu i Rijeci

Bojana Mrvoš Pavić

Kroz sedam zagrebačkih festivalskih dana bit će prikazano više od pedeset dokumentarnih te kratkometražnih i dugometražnih igranih filmova



ZAGREB  Sedmu godinu zaredom kraj svibnja na zagrebačkim kino platnima rezerviran je za niz filmskih naslova i popratnog sadržaja koji promiču toleranciju, dijalog i suživot te educiraju publiku o židovskoj kulturi i Holokaustu. Festival tolerancije – 7. Festival židovskog filma, održat će se od 19. do 25. svibnja u kinima Europa i u Art-kinu Grič u Zagrebu, no prvi put dosad festival se ove godine širi i izvan Zagreba, u Rijeku. 


   Kroz sedam zagrebačkih festivalskih dana bit će prikazano više od pedeset dokumentarnih te kratkometražnih i dugometražnih igranih filmova, čiji je zajednički nazivnik promicanje uvažavanja različitosti te ukazivanje na promišljanje moralno ispravnog društvenog djelovanja. Nešto kasnije, od 7. do 9. lipnja, festival dolazi u Rijeku, u čijem će Art-kinu Croatia biti prikazan dio zagrebačkog filmskog programa, 18 filmova, te održana edukacijska jutra i tematska izložba.   

Tridesetak naslova


Dokumentarni program zagrebačkog festivala ove godine donosi tridesetak naslova, među kojima čak dva dobitnika Oscara – u središtu filma »Inocente« autorskog dvojca Seana Finea i Andree Nix Fine, osamnaestogodišnja je umjetnica Inocente Izucar, jedna od 1,8 milijuna djece bez dokumenata, koje su roditelji ilegalno doveli u SAD. Pored Oscara za najbolji kratki dokumentarac 2013., ovaj je film ovjenčan nizom nagrada na festivalima diljem svijeta.


Oscara je osvojio i film »Sačuvati obraz« u režiji nagrađivanog dvojca – američkog filmaša Daniela Jungea i pakistanskog redatelja Sharmeena Obaid-Chinoya. Riječ je o filmu koji dokumentira brutalne napade kiselinom u Pakistanu, čije su žrtve uglavnom žene. Tetovažama 400 tisuća rednih brojeva kojima su bili oblježeni svi zarobljenici Auschwitza bavi se pak film »Obilježeni«, redatelja Uriela Sinaia i Dane Doron, dobitnik nagrade za najbolji dokumentarac na filmskom festivalu u Chicagu. 


   Među dvadesetak igranih filmova bit će prikazan višestruko nagrađivani njemački film »Borbene djevojke« redatelja Davida Wnendta – portret mladih rasista i fašista u turobnom društveno-ekonomskom okruženju današnje Istočne Njemačke. Sličnom tematikom bavi se i srpski film »Šišanje« redatelja Stevana Filipovića, koji donosi priču o beogradskom srednjoškolcu Novici, talentiranom matematičaru uvučenom u svijet skinheadsa.   

Radionice




Festival židovskog filma prate i ostali sadržaji – međunarodna edukativna filmska radionica International Talent Workshop, koja će se održavati u Zagrebu od 16. do 25. svibnja, a namijenjena je mladim studentima filma iz čitavog svijeta, dok će petu godinu zaredom u Zagrebu, ali i prvi put u Rijeci, biti održana edukacijska jutra, radionice o Holokaustu namijenjene mladima.


Ove će godine jedan od gostiju zagrebačkih edukacijskih jutara biti svjetski poznati dizajner i predavač Mirko Ilić, ujedno i autor vizualnog identiteta festivala, koji će govoriti o neofašističkoj ikonografiji sveprisutnoj u javnim prostorima na području bivše Jugoslavije, i šire.


Neizostavan gost edukacijskih jutara jest i, dakako, Branko Lustig, počasni predsjednik festivala i dvostruki dobitnik Oscara, koji će s mladima dijeliti vlastito iskustvo iz koncentracijskih logora. 


   Na Festivalu tolerancije Rijeka u Art-kinu Croatia, Krešimirova 2, kroz tri će dana prikazano biti 18 filmova u kategorijama kratkog, dokumentarnog i igranog filma, izdvojenih iz predstavljenog programa zagrebačkog filmskog tjedna, a koji progovaraju o nužnosti uvažavanja različitog, ostavljajući duboki dojam na gledatelje te ih motivirajući na kontemplaciju o etički ispravnom društvenom djelovanju. Većim dijelom odabrani filmski program nosi i renomirana filmska priznanja sa svjetskih festivala.   

Nadarena djeca


Na edukacijskim jutrima namijenjenim učenicima viših razreda osnovnih škola predavač će biti Branko Lustig, dok će djeci biti prikazan i njemački film »Nadarena djeca«, o kojem će kasnije diskutirati.


Priča je to o glazbeno nadarenoj djeci u Sovjetskom Savezu uoči Drugog svjetskog rata, koja razvijaju duboko i iskreno prijateljstvo, jače od njihove religiozne i nacionalne različitosti. Drugi svjetski rat mijenja živote ove djece i donosi brojne teške trenutke. 


   Na tematskoj izložbi u trajanju od 3. do 8. lipnja posjetitelji će u Galeriji Mali Salon na Korzu imati priliku vidjeti nacističke, tada »antimasonske«, a zapravo antisemitske propagandne plakate iz Srbije iz Drugog svjetskog rata, u vlasništvu Mirka Ilića.