Prve posjete

27 susjedstava: Međunarodni i domaći umjetnici u Delnicama i Mrkoplju

Kim Cuculić

Nizozemski umjetnički kolektiv Hoge Fronten

Nizozemski umjetnički kolektiv Hoge Fronten



DELNICE/MRKOPALJ – U dva od ukupno 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture – susjedstvima Delnice i Mrkopalj, započele su prve posjete međunarodnih i domaćih umjetnika koji će u 2019. i 2020. godini boraviti i raditi u mjestima koja su dio programa 27 susjedstava te se družiti s lokalnim stanovništvom.


Tijekom boravka, umjetnici će istraživati specifičnosti mjesta, kroz lokalne mitove i legende, što će im biti polazišne točke za stvaranje novih umjetničkih djela.


Početkom listopada u susjedstvo Delnice stigla je finska umjetnica Anna-Mari Karvonen. Umjetnica iz Helsinkija radi performanse u kontekstu kazališta, plesa i radija. Kao privremena sugrađanka, u susjedstvu Delnice boravi do 19. listopada, te u suradnji s domaćim umjetnikom Matijom Kezeleom istražuje zanimljive delničke lokalitete i priče utkane u delničku prošlost i sadašnjost.




Nizozemski umjetnički kolektiv Hoge Fronten bio je u prvoj umjetničkoj rezidenciji u susjedstvu Mrkopalj. Udruženi s riječkom umjetnicom Tajči Čekada upoznali su priče o Mrkoplju