Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. siječnja 2020.
Pardon

SANJA MODRIĆ Zec protiv Vjeverice

Foto Reuters, Zadarski list
Foto Reuters, Zadarski list
Autor:
Objavljeno: 15. studeni 2018. u 14:58 2018-11-15T14:58:42+01:00

Razgovarao je s Dalijom Orešković i ona mu je rekla: Idi. Pa može li Vučetić uspjeti?

Evo nam napokon i drugog lica koje puca na mjesto predsjednika Republike. Dok Kolinda Grabar-Kitarović dosta besprizorno vodi svoju privatnu kampanju za još jedan mandat, a iz opozicije se čuju samo mumljanja o njihovim kandidatima koji još nemaju imena, ali će, naravno, biti fantastični, sam sebe jučer je ubacio u kombinaciju sada nezavisni zastupnik Marko Vučetić.

Ja ću se natjecati, objavio je, makar kao zec za nekog drugog pretendenta koji će se eventualno pojaviti s programom građanskih vrijednosti. Ako zaključim da je taj netko bolji i jači od mene, ja ću se povući u njegovu korist.
Vučetića je isprovociralo to što u Hrvatskoj traje i traje neslužbena, ali očigledna predsjednička kampanja s Kolindom kao jedinom kandidatkinjom koja konstantno radi samo na svom rejtingu, a na štetu ugleda Republike Hrvatske. To je trivijalizacija ozbiljne državničke funkcije, to nema smisla, nekorektno je i štetno je za demokraciju. Pa eto mene, kaže Vučetić, da se s tom jednom povlaštenom natjecateljicom uspostavi valjan javni dijalog.

Vjeverica je, dakle, za protivnika dobila Zeca.

Vučetić, filozof po zanimanju, ušao je u Sabor i u politiku na listi Mosta, ali se s njima ideološki razišao pa su ga ljetos izbacili iz svog saborskog kluba. Razlog je očito bio njegova podrška Istanbulskoj konvenciji o čemu je u travnju održao dojmljiv i posve nemostovski govor. – Mi smo stoljećima žene izlagali nasilju – rekao je tada Vučetić. I kad bi cijeli svijet bio protiv ratifikacije, ja bih je podržao zbog odgovornosti prema svim ženama ovoga svijeta i ženama svih vjekova.
Kao i oko svega drugoga, predsjednica Republike skakutala je i oko Istanbulske htijući sjediti na dvjema stolicama. S grane na granu. Vjeverica.

Danas bob, a već sutradan pop. Kitnjasti rep, haljine, liposukcijska dijeta, vjetar u kosi. Prisvajanje tuđih mikrofona, pehara, baletnih bina i buketa. Grljenje s nogometašima. Mamićeve večere. Jurcanje po županijama, kolo naokolo pod državnim zastavama. Soliranje, predomišljanje. S antifašistima antifašistički, s desnim radikalima ultraški. Ispovijedanje Bujancu. Svi orasi u moju duplju. Samo napadno samoisticanje, borba za pozornicu. Pa onda i ono infantilno od nekidan: »U Parizu sam razgovarala s predsjednicima Trumpom i Putinom, kome sam izručila i srdačne pozdrave moje kćeri«. I maloljetna kći je, evo, dodana na vagu da ne usfali koji uteg.

I to je ta, zapravo jedna te ista, Vučetićeva zamjerka zbog koje je odlučio istrčati na igralište, a mogla bi se obuhvatno zvati Velikom Prazninom. Razgovarao je s Dalijom Orešković i ona mu je rekla: Idi. Pa može li Vučetić uspjeti?
Nema se na to što sada reći, ništa drugo nego – tko bi ga znao? Svakako, on stranke nema, mašinerija za podršku ne postoji, a protivnici će brzo na okup. Koga će još pridobiti da stane uz njega, to je također područje spekulacije, kao i pitanje hoće li mu mediji dati prostora idućih godinu dana da trubi svoju svirku i razobličuje predsjedničku laž. To što on misli raditi donijet će svakako nešto dobra za zdravlje nacije, pa makar ako ostane samo na solističkoj provokaciji. No, hrabri Zec zasad je sam na svijetu. Što je za filozofiju dobro, ali za politiku je jao.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.