Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 4
Sutra: 10° 10° 4
14. studenoga 2019.
Reagiranje

Švorinić: Lista za Rijeku polaže račune samo svojim biračima i članovima

Danko Švorinić, Foto: V. KARUZA
Danko Švorinić, Foto: V. KARUZA
Autor:
Objavljeno: 28. svibanj 2018. u 17:04 2018-05-28T17:04:25+02:00

Poštovani gospodine Ravlić,

Molim vas da temeljem Zakona o medijima u online i tiskanom izdanju Novog lista, u adekvatnom formatu, objavite ispravak neistinitih tvrdnji iznesenih u tekstu Damira Cupaća 'Obersnelov politički doktorat: Srednji blok izdao je samog sebe i izgubio politički legitimitet' objavljenom 26. svibnja.

Iako nemamo običaj reagirati na političke analize, koje prepuštamo subjektivnim procjenama njihovih autora, ovog puta činimo iznimku zbog toga što je u tekstu iznesen niz netočnih tvrdnji iz kojih se onda proizvode konačne teze. Svi neistiniti podaci su jednostavno provjerljivi i ponekad je bolje izravno kontaktirati aktere umjesto oslanjanja na izvor 'kažu upućeni'.

Prvo, famozni srednji blok ne postoji već pola godine pa se nije mogao ni raspasti. Radi se o  koordinaciji vijećnika iz nekoliko političkih stranaka i nezavisnih između SDP-ovog i HDZ-ovog bloka koja je funkcionirala do donošenja proračuna za 2018. godinu. Nakon toga, koordinacije više nema, postoje kontakti klubova vijećnika, a postojat će i nakon posljednje sjednice.

Drugo, neistina je da odluke vijećnika Liste za Rijeku nisu komunicirane sa ostatkom našeg kluba. Sa odlukom o glasanju po točkama razrješenje/izbor novog predsjednika Gradskog vijeća kolege iz Kluba smo obavijestili nekoliko dana prije sjednice i to se jednostavno moglo provjeriti. Iako razumijemo odluku i reakcije ostatka opozicije, za nas se u političkom smislu radilo o jednostavnoj odluci jer bi alternativa bila 30 dana političkog mrcvarenja i epilog u izboru predsjednika opet iz SDP-ovog bloka ili novi izbori. Što se tiče odluke o podršci kreditnom zaduženju, kolege iz kluba su obaviještene uoči sjednice budući da smo odluku na stranačkim tijelima donijeli večer prije. U ovom slučaju dilema je bilo znatno više, ali su obje odluke na predsjedništvu Liste za Rijeku izglasane jednoglasno.

Treće, osobno nisam bio ni neformalni ni formalni lider srednjeg bloka. Radilo se o legitimnoj taktici SDP-ovog bloka koja je forsiranjem mene kao neformalnog vođe nastojala potkopati autoritet predsjednika Gradskog vijeća ili nas pokušati posvađati. Nadam se da u tome nisu uspjeli.

Četvrto, Veljka Balabana cijenim kao poštenog i principijelnog vijećnika i činjenica je da je u obrazloženju odluke o smjeni predsjednika Čordaševa, koju nismo podržali, prozvan na sramotan način. Ali on nije moj 'bliski suradnik', ne pripada mojoj političkoj opciji i nemamo ga obavezu izvještavati ili polagati račune za svoje autonomne političke odluke.

Lista za Rijeku odgovara i polaže račune samo svojim članovima i biračima, a politiku ne doživljavamo samo kao natjecanje u popularnosti. Odgovorno vođenje politike podrazumijeva i hrabrost da se preuzme odgovornost, a ponekad donese i nepopularna odluka. Na tim principima funkcioniramo već 12 godina u kojima smo (p)ostali konstanta riječke politike. Nastavit ćemo tako i ubuduće, navodi Danko Švorinić, predsjednik Liste za Rijeku

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.