Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 6
Sutra: 13° 13° 6
16. prosinca 2019.
Reagiranje riječkog gradonačelnika

Obersnel: Skupina oko Burića i Eko stožera ili ne zna o čemu priča, ili namjerno obmanjuje

Foto: I. TOMIĆ
Foto: I. TOMIĆ
Objavljeno: 8. studeni 2017. u 15:04 2017-11-08T15:04:11+01:00

Poštovani gospodine Prodan,

molim vas da u skladu sa Zakonom o medijima objavite ispravak teksta objavljenog u Novom listu 31. listopada, na stranici 17, pod naslovom "Protiv visokih cijena Energa i protiv poskupljenja Čistoće", kojeg potpisuje Marinko Glavan.

Riječ je o izvještaju s konferencije za medije članova Nezavisne liste Bura i Eko stožera kojom su najavili prosvjede, no nažalost, pritom izrekli i čitav niz neistina na račun komunalnog sustava u Rijeci.

Prije svega želim naglasiti kako nemam ništa protiv prosvjeda i smatram ga legitimnim iskazivanjem stava, no ne mogu bez riječi promatrati kako skupina okupljena oko gradskog vijećnika Hrvoja Burića i samoprozvani eko stručnjaci iz Kriznog Eko stožera pokušavaju manipulirati građanima.

Na spomenutoj konferenciji tako je po tko zna koji put rečeno kako je nedavno poskupljenje usluge KD Čistoća protuzakonito što zaista nije točno. Korekcija cijene u skladu je sa svim aktualnim zakonima i propisima i svatko tko tvrdi drugačije ili ne razumije o čemu priča, ili namjerno obmanjuje ljude. Iskreno, ne znam što je gore jer takve tvrdnje danima izgovaraju osobe koje se očito smatraju kompetentnima za stručno analiziranje širokog spektra tema vezanih uz ekologiju i gospodarenje otpadom. Uostalom, ukoliko su toliko uvjereni da je riječ o protuzakonitom potezu Čistoće, pitam se zašto se ne obrate za to nadležnim institucijama? Vjerojatno zato jer znaju da lažu.

Dalje, cijena usluge zbrinjavanja otpada povećana je isključivo zbog promjene načina zbrinjavanja otpada – do nedavno je otpad, bez prethodne obrade, trajno zatrpavan na odlagalištima, a sada se obrađuje u novootvorenom Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina, kojim upravlja tvrtka Eko plus na ekološki i zakonom propisan način. Jasno je da obrada otpada na ekološki prihvatljiv način košta više od pukog zatrpavanja smeća u kakvu rupu i vjerujem da svatko dobronamjeran može to shvatiti i prihvatiti.

Naime, tvrtka Eko plus naplaćuje zbrinjavanje otpada 470 kuna po toni i to je jedini razlog zašto je nakon 22 godine Čistoća morala korigirati cijene. To isto očekuje i sva druga komunalna društva na području Primorsko-goranske županije, kao i na području cijele Hrvatske kada prorade slični centri za gospodarenje otpadom.

Time dolazim i do iduće netočne tvrdnje – nije istina da je razlog poskupljenju posudba Čistoće Gradu Rijeci. Prema onom što je izrečeno na konferenciji za medije, uopće se ne radi o sredstvima Čistoće već o desetak godina staroj transakciji kojom je proračunski novac Grada Rijeke izvorno planiran za razvojne projekte Čistoće, odlukom Gradskog vijeća Grada Rijeke preusmjeren u gradnju bazena budući da Gradu država tada nije odobrila da se zaduži za traženi iznos već bitno manji. A bazen je bilo nužno završiti baš tada jer je slijedilo Europsko prvenstvo u plivanju. No, taj je novac odavno vraćen na namjenski račun i nema nikakve veze s poskupljenjem usluge Čistoće, a niti s često spominjanim lanjskim gubitkom tog komunalnog društva.

Isto tako, direktorica Čistoće Jasna Kukuljan izabrana je na tu funkciju temeljem odluke Skupštine Društva od 29. ožujka 2017. godine, a po provođenju javnog natječaja za izbor i imenovanje direktora Komunalnog društva, kao najbolji kandidat na javnom natječaju te je ispunila sve uvjete postavljene natječajem. Završila je sveučilišni studij sanitarnog inženjerstva na Medicinskom fakultetu u Rijeci, potom sveučilišni poslijediplomski specijalistički studij ekoinženjerstva na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije  u Zagrebu, a trenutno pohađa poslijediplomski sveučilišni doktorski studij zdravstvenog i ekološkog inženjerstva na Medicinskom fakultetu u Rijeci. U KD Čistoća d.o.o. radi od 2007. godine i to najprije kao tehnolog za postupanje s otpadom, potom kao tehnolog zaštite okoliša i gospodarenja otpadom, a prije imenovanja za direktora Društva obnašala je dužnost pomoćnice direktora. Stoga nije točna niti tvrdnja da gđa Kukuljan ne ispunjava formalne uvjete za tu poziciju.

Obzirom da se u tekstu spominje i Energo moram reći da je ta tvrtka 2014. godine podigla cijene isključivo zbog tadašnjeg enormnog rasta cijena energenata. Naime, Energo na tržištu kupuje energente iz kojih proizvodi toplinsku energiju koja grije radijatore u stanovima te je naprosto bio prisiljen povećati cijene energije kako bi osigurala opskrba toplinskom energijom. Srećom, u međuvremenu je cijena energenata pala pa je Energo cijene vratio na one koje su vrijedile prije spomenutog poskupljenja. Dakle, cijena centralnog grijanja u Rijeci, danas je ista onoj prije posljednjeg poskupljenja.

I na kraju, obzirom da članovi Nezavisne liste Bura tvrde kako su zbog cijena komunalija umirovljenici "dovedeni pred zid" i ne mogu ih plaćati, treba reći kako Grad Rijeka ima najopsežniji socijalni program u državi koji pokriva sve na bilo koji način ugrožene građane pa im plaća i struju, vodu, grijanje ili pak odvoz smeća. Tako se iz proračuna Grada Rijeke podmiruju troškovi odvoza komunalnog otpada za 1072 obitelji odnosno samaca, troškovi centralnog grijanja za 288 kućanstava, električne energije za 177, nabavke drva za ogrjev za 700 kućanstava te troškove vode i odvodnje za 1074 obitelji odnosno samaca. Dakle, za sve one koji iz različitih razloga ne mogu platiti, primjerice, novi račun Čistoće, koji, usput rečeno, za prosječno kućanstvo iznosi oko 70 kuna, to čini Grad Rijeka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.